Рецепти за храна вместо лекарства

Храненето по предписание или „по рецепта“ става част от грижата за здравето.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Рецепти за храна вместо лекарства

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Според Световната здравна организация почти три четвърти от всички смъртни случаи в света са резултат от хронични заболявания. И от тези смъртни случаи 80% са причинени от сърдечно-съдови заболявания, рак, хронични респираторни заболявания и диабет – всички те са свързани или повлияни от нездравословни диети. Възприемайки холистичен поглед върху въздействието на начина на живот и икономическото състояние на пациента, медицинските специалисти гледат отвъд традиционните рецепти за борба с болестта, тъй като връзките между здравето и здравословното хранене са все по-ясни.

Високата цена е основната пречка за достъпа до пресни плодове и зеленчуци за много хора. В тази връзка Fresh Connect е програма за предписване на храна, която използва предплатени дебитни карти за закупуване на плодове и зеленчуци, които медиците предписват на пациенти с ниски доходи. През 2022 г. базираната в Бостън организация с нестопанска цел Fresh си партнира както с Giant Food, така и с търговците на хранителни стоки Stop & Shop, за да разшири достъпа до програмата сред веригите магазини. Магазините Kroger, в партньорство с Anthem Blue Cross и Blue Shield в Кентъки, пускат собствена Medicare дебитна карта за здравословни хранителни стоки, която се зарежда с до $100 на месец, които получателите могат да харчат за здравословна храна в хранителните магазини Kroger. Като част от цялостната платформа за здравеопазване „Храната като лекарство“, Kroger обещават още 250 милиона долара през септември за изграждане на национална изследователска инициатива „Храна като лекарство“.

Общопрактикуващите лекари (GP) в два лондонски квартала от ноември 2022 г. издават пилотно рецепти за розови ваучери в партньорство с благотворителната организация Alexandra Rose. Розовите ваучери се използват от семейства с по-ниски доходи в бедните райони за закупуване на плодове и зеленчуци от местните магазини за хранителни стоки и хранителни пазари. Идеята зад програмата е да помогне на родителите да подобрят не само диетата на децата си, но и собствените си хранителни навици. Говорейки за мотивите зад проекта професор сър Сам Еверингтън, личен лекар в Bromley by Bow, казва: „Една здравословна диета често може да постигне много повече от всички лекарства, които мога да предпиша като личен лекар.“

Част от плана на администрацията на Байдън за подобряване на здравните резултати за страната е обявеният през септември план на Американския колеж по лайфстайл медицина да дари по 5,5 часа обучение по хранене на 100 000 здравни работници. Blue Cross и Blue Shield of North Carolina Foundation обявяват разширяване на тяхната програма „храната е лекарство“, която обещава 3,5 милиона долара за финансиране и улесняване на партньорствата между здравни работници и обществени организации.

Изследване на The George Institute for Global Health и UNSW Sydney, публикувано през август 2022 г., доказва ефикасността на тези програми като установява, че хората с диабет тип 2, които са участвали в програма за предписване на продукти в продължение на 12 седмици, са забелязали значителни подобрения в здравето и са изяли почти две допълнителни порции плодове и зеленчуци на ден.

Забелязва се трайна тенденция лекарите да преминават отвъд хапчетата и традиционните медицински интервенции, като предписват хранене с рецепта и включват набор от възможности за начин на живот. Като се стремят да се справят с неравенствата и достъпа до здравословна храна здравните работници, благотворителните организации и търговците на хранителни стоки се стремят към осезаемо въздействие на системно ниво.