Поведението на потребителите след пандемията

Обширно изследване на WGSN описва промените в общия емоционален фон след пандемията и факторите, които ще променят потребителите през следващите четири години.

от Redlink
Поведението на потребителите след пандемията

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Поведението на потребителите се промени по начини, които не бихме могли да си представим преди пандемията от COVID-19. Според Карла Бузаси, президент/главен изпълнителен директор на компанията за тенденции и прогнози WGSN, предизвикателствата на повтарящите се локдауни, смесени със страхове за здравето, надежди за нормално бъдеще втората и третата вълна на вируса, са основните фактори, оказали влияние върху нагласите на потребителите.

В своето обширно изследване „Бъдещият потребител 2023“, WGSN очертават основните промени, които се забелязват в общия емоционален фон на всички хора след пандемията:

Изкривено усещане за време - Много от събитията, които обикновено определят и разграфяват седмиците, месеците и годините, изчезнаха през 2020 г. и някои хора остават със „социално изоставане“, което маркира разединение между нашето вътрешно биологично време и социалното време на външния свят.

В този смисъл социалното изоставане помага да се обясни копнежа по по-прости времена - гледане на повторения на стари телевизионни сериали, възраждане на ретро играта „Mario Kart“ и носталгичен копнеж за неща като комфортните храни от детството.

„Изтръпване“ или „безчувственост“ – това е механизъм за справяне, задвижван от страх и опасения относно това, което може да последва по време на извънредната ситуация в областта на общественото здраве.

Това вцепенение води и до „умора от състрадание“ - хората осъзнават, че не могат да решат всичко за всеки и трябва да изберат накъде да насочат енергията си. Тази умора е свързана с тенденции като блокиране на реклами, прекъсване на връзки в социалните медии или прекъсване на приятелства или следване във Facebook, тъй като хората търсят по-подбрано съдържание и се фокусират върху това, което наистина има значение за тях.

Надежда – въпреки горните тенденции, появява се и надежда – проблясъци в различна степен в различните страни и в различни демографски групи с нарастването на нивата на ваксинация.

Този завръщащ се оптимизъм е важен за хората от всички поколения, но е особено резонансен сред членовете на Gen Z - сегмент, който е видял живота си дълбоко засегнат и бъдещето им се променя пред очите им поради разпространението на COVID-19.

Предпазливото планиране е другият голям двигател на емоциите, тъй като хората предприемат предварителни стъпки напред в това, което се надяват бързо да се превърне в по-нормален свят - но с различно темпо за всички. „Марките трябва да мислят за това, когато общуват; не може да е „всичко е прекрасно“, защото не всеки се чувства така.“ - препоръчва изследването.

Следващите две години ще изискват от всички марки да помислят за четири основни фактора, които ще променят потребителския пейзаж:

Предсказуемост - улесняване на живота на хората и помощ да се чувстват сигурни и защитени.

Диверсификация - приоритизиране на важното за хората и разработване на продукти и услуги, които отговарят на тези нови нужди.

Развлекателно пазаруване - използване на нови платформи и преживявания, за да се направи търговията по-вълнуваща.

Метавселена - колективно споделено пространство, което ще промени начина, по който хората живеят и работят в бъдеще.

Едно е сигурно – за маркетинга и рекламата предстоят интересни времена.