Пет тенденции в дигиталните плащания след COVID-19

Пазаруването и плащанията у нас и по света се промениха необратимо. Кои са петте тенденции, които трайно стават част от „новото нормално“.

от Вяра
Пет тенденции в дигиталните плащания след COVID-19

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Пандемията рязко дигитализира много аспекти от живота, включително финансите. В това отношение България е изцяло в крак с промените, така че и у нас разплащанията и търговията вече не са същите и рано или късно всички по веригата ще трябва да се адаптират към новото поведение на потребителите.

Според данни на Mastercard, в България безконтактното плащане вече е „новото нормално“, като броят на потребителите, ползващи мобилно банкиране, е нараснал с 37%. Проучване на Blue Point показва, че по време на извънредното положение 17% от българите са пазарували онлайн за първи път, а 40% от българите са купили онлайн неща, които никога преди това не са пазарували.

В своя анализ, разработен съвместно с PayPal, сайтът WARC посочва пет тенденции, които са изведени от анализа на поведението на повече от 325 милиона потребители и се очертават като трайни промени в поведението при пазаруване, отвъд настоящата криза.

Ерозия на плащанията в брой

Комбинацията от притеснения за хигиената при разплащане с монети и банкноти и преминаването към пазаруване онлайн, логично води към намаляване на физическите транзакции. В момента пандемията е основен аргумент в полза на безналичните разплащания, но исторически има примери за подобно поведение. Например,когато през 2016 година в Индия са изтеглени от обръщение банкнотите от 500 и 1 000 рупии, това се оказват 86% от парите в циркулация. Решението е предизвикано от големия брой фалшиви банкноти с такъв номинал и логично довежда до бърз и голям скок в дигиталните разплащания.

У нас освен данните на Mastercard за безконтактното плащане, което предизвика и увеличение на лимита, при който не се въвежда ПИН, два от телекомите също активно рекламират безконтактно плащане, но с телефон. А1 пусна своя дигитален портфейл в началото на тази година, а Виваком тази пролет.

Промяната в момента касае не само хората, но и бизнеса. Специално за малкия бизнес това е голямо предизвикателство, тъй като е сложно бързо да се организират онлайн плащания. По данни на PayPal по време на карантината един милион нови бизнеса са добавили услугата като вариант за разплащане. У нас Mastercard заедно с Viber създават платформата VibeMarket, която дава възможността на малки търговци, които към момента нямат онлайн сайт, да могат да продават своите стоки и услуги и да общуват със своите клиенти през Viber.

Възрастта на потребителите расте

Ясно е, че навсякъде първите ползватели на безконтактни плащания, онлайн банкиране, дигитални портфейли и други иновации са младите хора. По време на кризата се наблюдава много голям ръст в потребителите от 50 години нагоре. За тях това е нов начин да плащат, но много бързо става и удобство за управление на финансите им. Макар и позакъснели в усвояването на тези дигитални инструменти, именно по-възрастните се оказват най-ентусиазираната група потребители, които се интересуват от функционалностите и едва ли някога ще се върнат към старите си навици.

Разделяне на купуването и плащането

Моментът на покупка все повече се отдалечава от момента на плащане за нея, тъй като потребителите имат повече опции сред които да избират. Първата стъпка е изборът на стока и там сайтовете за сравняване на цени играят все по-голяма роля. Втората стъпка е плащането и там има различни възможности, които стават все повече – освен директната покупка в магазина, може да се плати с карта или с друга дигитална система за разплащане. Последното е много важен фактор за изгодно пазаруване от гледна точка на факта, че всякакви намаления като лоялни карти, купони, могат да се интегрират и прилагат автоматично.

Безконтактни плащания, но от дистанция

Избягването на близък контакт става фактор в пазаруването и може би няма да изчезне бързо. В това отношение банковите карти с функция за безконтактно плащане са удобни, но изискват присъствие на касата. С цел да се избегне контакта с продавача и неудобството от непрекъснато дезинфекциране на устройствата, на пазара навлизат нови функционалности. Едната е използване на Bluetooth за комуникация между дигитални устройства на близко разстояние, а другата е ренесанс на позабравения QR код, който се слага върху продукти и позволява да се получи повече информация или директно да се плати. PayPal пускат тази система на 28 пазара и тя позволява например да се плаща и за продукти извън магазина, без фиксирана цена, например на фермерски или арт базар, сканира се кода и се превежда договорената сума за дадената стока. Извън тези малки ползи, бъдещето на QR кодовете може би лежи в употребата им в аптеки, ресторанти, хранителни стоки, тъй като осигуряват сигурен, бърз и безопасен начин за плащане.

Не магазин, а showroom

След оптимизма за предстоящ възход на QR кодовете, още един позабравен тренд изглежда във възход – ходенето до магазина за да се огледа нещо, което после се купува онлайн. Това е важно най-вече за самите магазини, които трябва да се съобразят с промяната в поведението на потребителите. Магазинът трябва да предлага преживяване, което да си заслужава посещението и да предразполага към по-нататъшни действия.

Разглеждан като част от целия процес на пазаруване, този първи етап на среща с продукта остава най-важен, независимо от многото възможности за покупка и плащане след това.