Първият в света AI лекарски кабинет е факт

Идва ли краят на чакането пред лекарските кабинети? Това твърдят производителите на кабинетите на самообслужване CarePods, работещи с AI и предлагащи незабавна грижа.

от Redlink
Първият в света AI лекарски кабинет е факт

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

От Южна Корея през САЩ до Египет, лекарите са в недостиг. И това важи двойно за джипитата(GP) или семейните лекари, които традиционно са първата точка на контакт за всеки, който има нужда от медицински грижи. Независимо дали се дължи на недостиг на медицински специалисти или финансови ограничения, достъпността на здравеопазването е глобално предизвикателство.

Стартъп, наречен Forward смята, че едно от решенията е да предложи на хората опция за самообслужване. Компанията представя капсулата CarePod - „първият в света лекарски кабинет с изкуствен интелект“. CarePod предлага базирани на изкуствен интелект диагностични инструменти за превантивни грижи и наблюдение в самостоятелна единица на самообслужване. Предимствата на това предложение са, че е удобно и винаги на разположение – няма повече да се резервира час при лекар, коeто може да отнеме седмици или месеци.

Пациентите влизат в CarePod , регистрират се с приложение и получават достъп до измервания на жизнените показатели, биометрични сканирания на тялото и кръвни тестове, с допълнителни опции за скрининг.

Според Forward неговите здравни приложения могат да помогнат на хората да се справят с редица заболявания, включително диабет, хипертония, депресия и тревожност. Всички данни, събрани по време на посещение на пациент, се предават на платформата за грижи на Forward, която използва комбинация от изкуствен интелект и човешки медицински персонал, за да назначи лечение и наблюдава ефекта му, да идентифицира рисковете от заболяване и да оценява здравето на своите потребители.

Капсулите ще бъдат поставени на обществени места като молове, фитнес зали и офиси. Като поставя CarePods близо до хората, Forward вгражда проактивно здравеопазване в ежедневния живот на потребителите, подобно на фитнес зала или любимо кафене. С амбициозен план да удвои присъствието си през 2024 г., Forward се насочва към големи градски райони като Сан Франциско, Ню Йорк, Чикаго и Филаделфия за първоначалното си внедряване. Компанията има 100 милиона щатски долара капитал за растеж, за да произведе и внедри своите CarePods, а услугата ще работи на принципа на абонаментите, започвайки от 99 щатски долара на месец.

Концепции като CarePod безспорно няма да могат да заменят лекарите и личните посещения, но техният фокус върху превенцията и наблюдението може значително да облекчи натиска върху първичната медицинска помощ. Чрез комбиниране на усъвършенствана диагностика и генеративна мощност на AI за бързо синтезиране на данни за пациентите, управляваните от AI решения могат дори да изпреварят човешките решения и диагностика в цялостното лечение на пациента.