Новите дефиниции за семейство

Промененият начин на живот сред пандемията налага нови дефиниции за това какво е семейството.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Новите дефиниции за семейство

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Все по-голям брой млади хора съзнателно решават да нямат деца. Вместо това те избират членове на семейството, съквартиранти и социални кръгове, с които да споделят живота и интересите си, с което потвърждават възхода на индивидуализма и ценности като независимост, необвързаност, неангажиращ съвместен живот и дигитални връзки.

Все по-голям брой млади двойки предпочитат липсата на деца. Проучване на Pew Research Center, проведено през 2021 г. разкрива, че 37% от лицата, които не са родители на възраст под 40 години смятат, че е малко вероятно да имат деца и същата група изтъкват като основна причина че просто да не искат деца, което е доста повече от хората на възраст 40-49 години (60% към 46% съответно). Резултатите също така показват, че хората на възраст от 18 до 49 години, които смятат да нямат деца, са се увеличили от 37% през 2018 г. на 44% през 2021 г. Причините варират от натиска и стреса на околната среда и нарастващите разходи за живот до простото решение, че не искат деца.

Глобалните общности, кризата на разходите за живот и начинът, по който потребителите взаимодействат и се свързват помежду си, променят смисъла на социалния живот. Дефиницията за семейни отношения се обръща към свързаност, обхващаща други хора със сходно мислене и връзки, изградени на базата на общи интереси.

В скорошна статия в Wired потребители със сходни интереси са интервюирани за семействата, които са намерили в социалните медии. След като са се свързали в Instagram чрез хаштагове и сходни акаунти, потребителите са обединили своите мисли, вдъхновение и творчество, за да формират общност онлайн и в крайна сметка са започнали редовни срещи и пътувания заедно. Статията хвърля светлина върху групи, съставени от художници, продавачи, производители на бижута и понякога външни лица. Уил Хансен, един от четиримата съоснователи на групата Signs United, казва пред Wired, че общността, която е изградил в групата „са хората, с които искам да говоря, да пътувам, да се смея и да творя. Отне ми повече от 40 години, за да намеря наистина хора, които обичам и искам да общувам с тях.“

Концепцията за намиране на близки хора чрез сходни интереси в социалните мрежи резонира с текущото развитие на децентрализирани приложения и платформи. Съоснователят и технически директор на Niche - платформа за съдържание Web3, основана на съсобственост и общност - казва, че „хората в тези общности или клубове са собственици по същия начин, по който някой, който има акции в компания, е собственик. Тъй като групата става все по-желана, по-ексклузивна или получава повече медийно отразяване, стойността на техния дял в собственост може да нарасне.“

Платформата насърчава силно чувство за общност, като обвързва своите потребители чрез техните собствени интереси, хобита и идеи и тази страст е това, което движи растежа на приложението.