Достъпни пътувания

Туристическата индустрия се развива към по-достъпни пътувания за всеки, включително пътници с проблеми.

от Redlink
Достъпни пътувания

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Един милиард души по света имат някакъв вид инвалидност според Световната здравна организация. По данни на Wunderman Thompson Data 89% от хората по света смятат, че бизнесът трябва да проектира физическата среда така, че да е достъпна за всички. Отчитайки търсенето и на хората с инвалидност, иновативните туристически компании разработват нови начини за обслужване на всички пътувания.

Mission: AstroAccess e организация с нестопанска цел, която е амбицирана да изпрати астронавт с увреждания в космоса, но това напомня и за факта, че всеки обикновен полет може да бъде предизвикателство за хората с явни или по-малко видими увреждания. В повечето авиокомпании на ползвателите на инвалидни колички не е разрешено да остават в собствения си стол и трябва да го оставят в багажното отделение, което често води до повреда. Дизайнерското студио PriestmanGoode в сътрудничество с Flying Disabled и SWS Certification, разработват Air 4 All - нова гъвкава система за сядане в самолет, която се адаптира, за да позволи на потребителите на електрически инвалидни колички да останат в собствения си стол. PriestmanGoode предлагат достъпни и удобни за инвалиди интериорни дизайни на влакове за канадския оператор VIA Rail Canada.

Надявайки се да улесни етапа преди качване на борда, международното летище King Khalid в Саудитска Арабия предлага известия за полети на жестомимичен език от април 2022 г. През февруари 2022 г. летище Чанги в Сингапур стартира поредица от инициативи в помощ на хората с неочевидни увреждания да навигират по-добре из летището, включително визуално ръководство стъпка по стъпка преди заминаване и назначаване на асистенти за грижа, които са обучени да откриват и подкрепят пътници, които може да се нуждаят от допълнителна помощ.

Настаняването също може да бъде бреме. Проучване в Обединеното кралство от 2021 г. установява, че 91% от пътниците с увреждания са отседнали в места за настаняване, които са неточно класифицирани като достъпни. Wheel the World е онлайн агенция за пътувания, предлагаща персонализирани туристически пакети за хора с увреждания. Системата за картографиране за достъпност на сайта проследява повече от 200 точки с данни за изброените места за настаняване, като най-важното е, че те се проверяват лично от служителите и доброволците на компанията. Airbnb представи свой собствен набор от филтри за търсене на достъпност през 2021 г., позволявайки на гостите да идентифицират места за настаняване, които отговарят на техните нужди.

Луксозната верига хотели Brooklyn в Обединеното кралство има за цел да предостави достъпност отвъд строителните разпоредби. Най-новото им местоположение е в Лестър, което предоставя 10 напълно достъпни апартамента и спални „Liberty“. Първият хотел Brooklyn в Манчестър, който спечели награда за достъпност, разполага с две стаи със собствен електрически подемник, спретнато скрит в осветително тяло.

Пътуването може да бъде изначално стресиращо, а за хората с допълнителни нужди още повече. Марките в рамките на туристическата индустрия трябва да вземат предвид изискванията на всички пътници, като поставят достъпността на преден план. Разширяването на достъпа не само ще направи пътуванията и дестинациите по-удобни за хората с увреждания, но и за техните приятели и членове на семейството – приобщаващият дизайн е по-добрият дизайн.