BeReal – хит или...

Платформата е хит, но все още не е утвърдена като приложение, което реално се използва активно.

от Redlink , Източник: Снимка: BeReal
BeReal

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Приложението BeReal е основано от бившия служител на GoPro Алексис Бареят в сътрудничество с Кевин Перо. То стартира през декември 2019 г. Идеята е потребителите да публикуват нередактирана снимка веднъж на ден, след получаване на известие. При получаването на известието, потребителят разполага с две минути, за да сподели какво прави и може да види снимките, публикувани от приятелите му.

Самата концепция не е нова, вече видяхме залеза на подобни приложения като Frontback, Minutiae... Be Real прилича на тенденцията „Finsta” (допълнителни акаунти на потребители от поколението Z в Instagram, които ги създават, за да бъдат себе си без редакция и филтри сред група от приятели). BeReal също така е отговор на търсенето сред младото поколение, на което му писна от постоянните промени в Instagram и въвеждането на нови и нови функционалности.

Въпросът е какъв е потенциалът на тази мрежа за развитие, и в частност какъв е маркетинговият й потенциал.
Има два индикатора, които могат да помогнат да се осветят тези въпроси. Единият е броят на инсталиранията, а другият е броят на активните потребители. Според проучване на Sensor Tower, Be Real има 53 милиона инсталирания глобално в App Store и Google Play, a месечните потребители са нараснали с 2254% от началото на януари 2022 г. Другият индикатор, който е по-добър за възприемането на приложението от изтеглянията, са активните потребители. Проучването установява, че само 9% от потребителите на Android отварят приложението всеки ден в третото тримесечие на тази година. Това е значително изоставане от утвърдените гиганти в социалните медии. В тази категория Instagram води с 39% активни инсталации, отварящи приложението ежедневно, Tik Tok е на второ място (29%), Facebook, Snapchat, YouTube и Twitter съответно с 27%, 26%, 20% и 18%. За обективност, приемането на Be Real на Android не е със същото темпо, както това на iOS. И тъй като много от новите инсталирания са от млади хора в САЩ (където iOS преобладава), картината не е съвсем изчерпателна.

Освен това докладът отбелязва, че BeReal може да подобри резултатите, тъй като увеличава месечните си активни потребители със стабилно темпо (но не предоставят точна месечна прогноза за активните потребители (MAU), a само процентното нарастване от 2254% от януари 2022 г.

Но освен това проучване, има и други данни, например от 42matters – техните проучвания показват, че MAU на BeReal за Android са се увеличили само със 633% тази година, нараствайки от 43 899 MAU през януари до 321 787 MAU до август 2022 г. Това несъотвествие на данните се отдава на това, че септември е бил много силен месец, което е повлияло върху прогнозите (Sensor Tower проследяват и септември). И двете компании обаче се съгласяват за броя на инсталиранията – 42matters оценяват, че приложението BeReal в iOS и Android има 51,1 милиона инсталирания до момента, докато Sensor Tower отчита около 53+ милиона. Първият също изчислява, че приложението сега има приблизително 500 000 нови инсталации дневно като САЩ помагат за стимулирането на този растеж.

Данните показват, че САЩ представляват по-голямата част от новите инсталации всеки месец, следвани от Обединеното кралство (с изключение на септември, когато Бразилия стана номер 2 на нови инсталации, с повече от 1 милион изтегляния този месец). Септември също е значителен месец за нови инсталации, с 14,7 милиона изтегляния, с 20% повече от 12,3 изтегляния, наблюдавани през август.

Всичко това показва, че платформата е хит, но все още не е утвърдена като приложение, което се използва реално активно.

Конкурентите, в лицето на обичайните заподозрени, също „дишат зад врата“ на BeReal. Instagram експериментира с клонинг на BeReal,наречен Dual Camera, a през август тества функция IG Candid Challenges, също подобна на Be Reals. TikTok пък също представи своя версия на BeReal – TikTok Now е самостоятелно приложение за пазарите извън САЩ.

Как реагират брандовете?
Някои марки вече експериментират с маркетинг в BeReal като българската 100 Beers (подробности за кампанията им можете да прочетете тук) или Chipotle. Те публикуват изключителни промоционални кодове в приложението като този по-долу. След многократни тестове в приложението в повечето случаи кодовете се изкупуват от потребителите за по-малко от една минута.

Дали обаче маркетингови стратегии като тази могат да работят и за други марки? Все още не може да се каже. Природата на BeReal е потребителите да избягат от филтри, редактирани версии на живота, реклами и последното нещо, което искат, е, да виждат такива. Ще е голямо предизвикателство, марките да се впишат успешно като Chipotle. Теоретично, ако бизнесът не се намесва в причината, поради която е създадено това приложение, може да има и потенциални маркетингови перспективи.