Седмица 23 – европейското започна

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Tv ratings Bulgaria week 23

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода от 7 до 13 юни се запазват на по-ниските летни нива, но динамиката по дни, както и топ програмите, са изцяло доминирани от започналото Европейско първенство по футбол.

В промените на гледаемостта по дни се вижда ясно кога започва футбола.

Много интересни през тази седмица са топ предаванията. По-внимателният поглед насочва към два общи извода – че масовият зрител остава верен на предаванията в прайм тайма и те задържат първите позиции, както и че големите първенства по футбол по традиция се гледат по БНТ и макар че Нова телевизия и групата на Нова са партньор за втори път, зрителският интерес към техните излъчвания е видимо по-малък. Общо БНТ влиза в топ предаванията със седем позиции, като заема почти една трета от класацията – невиждан феномен от началото на годината.

Най-високо в касацията с футболни програми е предаването на БНТ, предшестващо първия мач на Еврото – „Трето полувреме“. Паралелно излъчваното по Нова „Еуфория“, което също е студио преди мача, е много по-надолу в класацията. БНТ имат дългогодишна традиция в отразяването на спортни събития със студиа и интересни гости и това личи в рейтингите.

Гледането на мачовете, които в първата фаза са по няколко на ден, определя до голяма степен и самия телевизионен канал, на който стоят включени приемниците. Доминиращо това е БНТ и това личи по рекордно високите рейтинги на предавания като „Забравените герои“ или „5 минути София“, които се излъчват около мачовете и така са генерирали необичайно висок зрителски интерес. Извън свързаните с футбола предавания, по-голямата част от топ предаванията имат лек спад в рейтингите, като видим ръст имат само двата вечерни филма в неделя по бТВ и Нова – и двата много атрактивни и известни заглавия.

Футболните страсти са се отразили и на рейтингите на предаванията в прайм тайма, които отбелязват спад в зрителския интерес. Изключение прави само „Последният печели“ по БНТ, което се дължи на вече споменатия факт за увеличената гледаемост на БНТ като канала, на който основно се гледат мачовете.

Последната графика също потвърждава лидерството на БНТ в интереса към футболното първенство, но в разглежданата седмица по Нова е излъчен само един мач.