Алберто Триана Уанони - творчески директор на VML и част от журито на WHITE SQUARE 2024 говори за ползите от участието във фестивали и личните си критерии за оценка и разказва за най-ценните си проекти и какво го вдъхновява

Успехът на бранда зависи от интегрирането на идеи в живота на хората, а не от натрапването в него

от Redlink
Алберто Триана Уанони - творчески директор на VML и част от журито на WHITE SQUARE 2024 говори за ползите от участието във фестивали и личните си критерии за оценка и разказва за най-ценните си проекти и какво го вдъхновява

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Журито на фестивала White Square 2024 включва най-ярките представители на комуникационната индустрия от повече от 45 държави, носители на престижни награди и опитни членове на журита на престижни световни творчески фестивали. Един от тях е Алберто Триана Уанони - член на Creative Jury на White Square 2024 и творчески директор на VML, базиран в Ню Йорк. С над 15 години богат опит в областта на рекламата, Алберто е оставил своя творчески отпечатък на три големи пазара - Колумбия, Обединените арабски емирства и САЩ. Творческата работа на Алберто блести на световната сцена, печелейки му награди, между които са Grand Prix, златни, сребърни и бронзови отличия от престижни фестивали като Cannes Lions, D&AD, Clio Awards, One Show, New York Festival, EFFIES и регионални фестивали като Dubai Lynx, Ojo de Iberoamerica, Wave Festival, El Sol Festival и El Dorado Festival.

Според Вас, днес, в ерата на глобалните сътресения, бързата дигитализация и навлизането на AI, каква роля има участието в творчески фестивали и печеленето на награди от тях за агенциите и творците от рекламната индустрия ?
Участието в творчески фестивали и спечелването на награди от тях е от решаващо значение за агенциите и творческите професионалисти днес. Това не само демонстрира техните творчески способности, но също така служи като еталон за сравняване на тяхното творчеко мислене с най-добрите агенции в световен мащаб. В ерата на глобална нестабилност, бързата дигитализация и възхода на AI, наградите от творчески фестивали са свидетелство за адаптивността и иновативния подход на агенцията. Освен това, успехът на фестивали привлича нови клиенти, търсещи нови перспективи и иновативни решения на съвременните рекламни предизвикателства.

Проекти с Ваше участие са носители на множество награди на престижни международни творчески фестивали. Кои са най-ценните за вас, кои са ви вдъхновили най-силно по време на тяхното създаване? Можете ли да ни разкажете малко за тях и защо те са ценни за вас?
Имам страхотни спомени и специално място в сърцето си за всички мои проекти, но тези, които ме удоволетвориха най-много, поради емоционалния си компонент и начина, по който докоснаха живота на хората, са #SheDrives за Nissan и You Are My Son за колумбийското министерство на отбраната.

Първият проект помогна на жените да придобият увереност зад волана, когато Саудитска Арабия обяви, че ще им позволи да шофират в Кралството – значителна промяна, която изискваше подкрепа и солидарност в разбирането на техните нужди и чувства.

Вторият проект помогна за връщането на партизаните от джунглата към нормалния живот, по време, когато партизанският конфликт в Колумбия беше сложен и продължаваше.

Имате опит в оценяването на много международни творчески фестивали, а тази година ще оценявате заявките на фестивала White Square. Кои са за Вас ключовите критерии за оценка, какви нови аспекти бихте искали да видите?
Живеем в бързо променящ се свят и нашата индустрия се развива със същата динамика. Начинът, по който комуникираме, взаимодействаме с потребителите, ангажираме ги и дори начина по който правим покупки се различава значително от това, което беше преди 10, преди 5 или дори преди 2 години. Нововъзникващите технологии, изкуственият интелект, социалните медии и други технологии играят ключова роля в тази трансформация. Ще бъда нащрек за свежи идеи, които наистина въплъщават рекламния пейзаж на днешния ден - идеи, които не само ме развълнуват, но и ме карат да завиждам. Когато видите идея и си помислите: "Уау, иска ми се да бях измислил това", това е ясен знак за брилянтна концепция. Надявам се да изпитвам това чувство на завист често в процеса на оценяване.

На фестивалите винаги е било тенденция да се говори не само за най-новите тенденции в рекламата, но и за ценностите, които брандовете подкрепят, за социалната реклама и нейната роля в комерсиалните проекти. Кои социални ценности се подкрепят най-активно от марките във вашата страна?
В САЩ марките активно защитават социални ценности като устойчивостта, разнообразието и приобщаването и социалната отговорност. Има значителен акцент върху природосъобразните практики, насърчаването на равенството и разнообразието и положителния принос към различните общности в страната. Социалната реклама играе решаваща роля в привеждането на кампаниите на брандовете в съответствие с тези ценности, отразявайки нарастващата осведоменост и ангажимента им за положително въздействие, отвъд промоцията на продукта.

Какво Ви вдъхновява за работата Ви? Може би, хобита, семейството, приятелите или колегите?
Колегите играят важна роля, със сигурност. Синергията на работата в екип, съчетана с разнообразния опит и умения в нашия екип, наистина ме мотивира и задвижва. Като творци, споделената цел за създаване на работа, която сме горди да споделим със семейството и приятелите си, също служи като мощен стимул. Въпреки това, мисля, че черпя вдъхновение от малките неща в живота. Всеки ден носи множество прозрения и предизвикателства, предоставяйки възможности за намирането на прости и умни решения – аспект от моята работа, който намирам за особено ободряващ.

Какво бихте пожелали на участниците във фестивала White Square 2024?
Късмет... и много учене!
Докато създаването на кампании с основен фокус върху познатостта на марката остава ценно, развиващата се индустрия днес изисква повече от това. Днес, посланието на марката трябва да надхвърли просто познаването ѝ и подтика към бързи действия. Говорейки като криейтив с опит в търговията, аз твърдо вярвам, че крайната цел на всяка марка или организация е да ангажира потребителите в смислени действия - независимо дали ще кликва, за да купи, за да дари или за да допринесе за растежа на компанията. В тази ера на лична връзка между потребителите и марките, успехът зависи от безпроблемното интегриране на идеи в живота на хората, а не от прекъсването му и натрапването в него. Автентичните преживявания на марката, които се чувстват органични, а не принудителни, са от ключово значение. Развълнуван съм от възможността да открия автентични идеи, които имат този подход във фестивала тази година!

White Square - един от най-признатите творчески фестивали за в света, продължава да приема завки в категориите CREATIVE, BRANDING, DIGITAL, MEDIA, MARKETING SERVICE, MARKETING EFFICIENCY, CRAFT и MASS MEDIA CONTEST до 3-ти май.
Можете да научите повече за конкурсите и категориите на фестивала White Square и да подадете заявки с 10% отстъпка с код REDLINK онлайн тук.