RECMA обяви OMD за най-добре представящата се глобална медийна мрежа

Агенцията Omnicom Media Group заема първо място в RECMA Diagnostics Report

от Redlink
 ОМД, RECMA, OMD

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В последното издание на високо ценения доклад Network Diagnostic на RECMA (изследователска компания за оценка на индустрията на медийните агенции), агенцията Omnicom Media Group (OMD Worldwide) е обявена за най-добре представящата се глобална мрежа медийни агенции.

OMD детронира Carat, които заемаха първото място в продължение на осем последователни години. Carat и UM/IPG са изравнени на второ място в общото класиране за глобалните мрежи.

RECMA отбелязва в своя доклад, че конкуренцията сред топ 3 класираните мрежи е „ожесточена“, като само половин Quali-share точка разделя трите агенции (точка на Quali-share се определя от RECMA като съотношение между общите точки на агенцията и общия резултат от 17-те мрежи на глобални медийни агенции, които са оценени).

OMD печели и най-добър резултат в категорията „структура ", която разглежда ресурси на агенциите като дигитализирано и разнообразно портфолио от услуги и клиенти. Докладът оценява силните и слабите страни на медийните агенции по 19 критерия, обхваща 700 медийни агенции в 47 държави. Ключовите точки за оценка включват нов бизнес, конкурентоспособност в конкурси, специализирани експерти и портфолио от клиенти.

Водещото място в класацията е резултат от тригодишна организационна трансформация на OMD, която започна с преструктуриране на операциите на компанията около обещанието „По-добри решения, по-бързо“ – усилие, което доведе до 13 последователни тримесечия на растеж на новия бизнес и позволи скока на OMD до първото място в класацията на RECMA. В резултат на тази организационна трансформация, през 2020 г. OMD беше уникално позиционирана да реагира бързо, за да помогне на много от най-големите световни марки да отговорят на предизвикателствата на COVID пандемията, предоставяйки инструментите, технологията и таланта, които позволиха на клиентитие не само да защитят, но и да развият бизнеса си насред глобалната криза.

В началото на кризата агенцията стартира Fast Start Dashboard (FSD), за да помогне на клиентите си бързо да се информират и да действат бързо на база на данни. Подкрепен от маркетинговата операционна система Omni, FSD осигурява видимост в реално време, пазар по пазар, на критични данни за възстановяване и готовност - включително ключови пазарни сигнали за настроенията на потребителите и веригата за доставки на медиите – осигурявайки действаща рамка за клиентите да определят кога, къде и колко да инвестират. Събирайки данни от над 1,5 милиарда точки и от повече от 35 партньори за данни, Fast Start Dashboard направи достъпна в реално време информацията само с едно натискане на клавиш, осигурявайки видимост на позицията, на която пазарът се намира в пандемичната крива (издигане, изравняване или отстъпление), което дава на клиентите необходимата информация за бързо идентифициране и използване на нововъзникващите тенденции и наличните медийни възможности, както и за свързване с потребителите в изключително подходящ за тях и автентичен контекст.

RECMA отбеляза, че OMD е увеличил своя пазарен дял отчасти благодарение на положителните резултати на няколко пазара, особено в САЩ, Италия, Великобритания, Испания и Русия, но също и на по-малки пазари като Дания, Финландия, Румъния, Индонезия или Малайзия.

Агенцията има един от най-добрите резултати „Стабилност на връзките“ сред 17-те международни мрежи, което показва висока лоялност сред клиентите ѝ. На фронта на новия бизнес OMD добавя 1,429 милиарда долара от нови клиенти, като същевременно запазва 578 милиона долара съществуващ бизнес на обща стойност от общо 2,02 милиарда долара – най-високата за всяка медийна агенция през 2020 г.

Продължавайки своята печеливша серия, в началото на годината агенцията добавя към клиентие си Home Depot и бизнеса на д-р Scholl в САЩ, Victorian Government в Австралия и бизнеса на Lidl в EMEA.

OMD Worldwide е най-голямата медийна мрежа в света с над 13 000 души, работещи в над 100 държави. Обявена за глобална медийна агенция на годината на Adweek през 2019 и 2020 г., OMD понастоящем е класирана в мрежата на най-ефективните медийни агенции в индекса за ефективност на Effie.