Пет актуални тенденции в дигиталната реклама през 2021

от Redlink
Пет актуални тенденции в дигиталната реклама през 2021

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Последният месец на годината е пълен с предсказания за 2021 година. В сегашната нестабилна ситуация е трудно да се предвиди кои и доколко ще се сбъднат, но по отношение на дигиталната реклама нещата изглеждат стабилни и предвидими. Ето петте най-обещаващи тенденции в дигиталната реклама накратко:

Персонализиране на рекламата – или възможност да се показва персонализирана реклама, съответно адаптирана за всяка таргет група, към която е насочено посланието. За самите потребители персонализираната реклама изглежда по-интересна и ангажираща, докато отношението им към рекламите като цяло е отрицателно. Обяснимо е, че все по-голяма част от компаниите се ориентират в тази посока.

Иновация в този смисъл са персоналните видео съобщения или one-to-one видеа. Това са персонализирани видео съобщения, които марки и компании изпращат до своите клиенти, вместо да им звънят по телефона или да им пращат мейли.

Видео реклама – това исторически е доста стара форма на реклама, но с развитието на технологиите еволюира все повече.

Една от посоките на развитие, в която бизнесът много бързо ще расте като присъствие, са видео стрийминга или видео на живо. Възможностите за реклама в подобен формат се развиват непрекъснато.

От друга страна онлайн пространството е пълно с информация, включително във видео формат. Хората са преситени и все по-малко склонни да гледат дълги послания и рекламни видеа. Те искат всичко да е кратко, ясно и конкретно. Платформи като TikTok и Instagram Reels предлагат точно това – лесни за правене, бързи за гледане и кратки видео формати, които през 2021 ще стават все по-популярни.

Мобилна реклама – растящ тренд в последните години, мобилната реклама ще е по-актуална от всякога. Пандемията принуди хората да прекарват с мобилните си устройства буквално цялото си време. Инвестициите в реклама за мобилни устройства ще растат пропорционално на този тренд.

Форматът, познат като story, става все по-популярен и в момента е наличен като възможност в почти всички платформи, като се започне от Snapchat, през Instagram, Facebook, WhatsApp и от по-скоро LinkedIn и YouTube. Възможностите тук са повече от това просто да се публикуват 15-секундни реклами. Инстаграм например дава възможност да се правят различни филтри, които да се споделят и използват от другите в техните storys и това е възможност и за марките да направят нещо забавно за потребителите и феновете си.

Част от тази тенденция са и игрите. Никой не казва, че не е досадно да се изчака 30 секунден рекламен клип, за да продължи играта си, но това е възможност да се играе без да се плаща за самата игра и този вариант ще остане работещ и през 2021 със сигурност.

Според Statista използващите приложенията WhatsApp, Facebook Messenger и WeChat са четири милиарда души на месец, като само първото генерира над 100 милиарда съобщения на ден. В този смисъл и инвестициите там ще растат, защото марките трябва да са там, където клиентите им са най-често през деня.

Дисплей реклама – последната иновация в този традиционен тип реклама е имплементирането на видео в дисплей форматите. Според данни на Bannerflow това увеличава ангажираността и привлича вниманието на потребителите, като може да увеличи CTR-а с повече от 15%. Освен това дисплей рекламата позволява да се събират данни за сайтовете, които потребителите са посетили преди това и да се персонализират съобщенията, така че да им се сервират релевантни за тях реклами. Този „ремаркетинг“ е една от тенденциите, които ще запазят ръста си през 2021 година.

Програматик през AI – Най-голямата иновация в дигиталната реклама през 2021 вероятно ще е тази – възможността да се използва изкуствен интелект (AI) за програматик купуването и така да се достига до много специфични сегменти. Освен това нарастващият брой платформи прави менажирането на рекламата през програматик все по-сложно и AI е решение и на този проблем. Изкуственият интелект има капацитета да реагира в реално време и да адаптира рекламните послания във всички канали.

В програматик рекламата се очаква ръст и по отношение на гласовото търсене, гласови команди, като по данни на Dmexco 40% от хората, които в личния си живот използват гласови команди, го правят и в работата си. Вероятно марките все повече ще са стимулирани от този интерес да правят свои гласови асистенти. Засега Алекса и Сири са основните свързващи звена между клиентите и бизнеса, но техният монопол няма да е вечен.