Първата бранд реклама на Meta слeд смяната на името Facebook

Компанията, известна преди като Facebook представя възможностите на метавселената с помощта на класическа картина

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

На 28 октомври 2021 г. Марк Зукърбърг обяви, че технологичният гигант Facebook променя корпоративното си име на Meta. Новото име на компанията реферира към „метавселената“, което е и новото ѝ начинание в пространството за споделена разширена реалност и виртуални среди.

Седмица по-късно бе представена и новата бранд кампания на Meta, която отвежда потребителите в метавселената. Кампанията използва неочаквано прост подход, за да илюстрира амбициозните цели на Meta и визията ѝ за 3D метавселената с помощта на класическа, двуизмерна картина.

Историята в рекламата се развива в музей, където група ученици разглеждат произведението на френския художник Анри Русо от 1908 г. „Борба между тигър и бивол“. Докато учениците се вглеждат все по-отблизо в картината, съществата в нея оживяват, привличайки зрителите към зеленината, където откриват флора и фауна скрита отвъд двуизмерната повърхност на картината. Тукани, змии, фламинго и гроздове от банани започват да танцуват, докато младите наблюдатели са въвлечени все по-дълбоко в този свят и ритъма на музиката. „Това ще бъде забавно“, гласи финалът, при което логото на Facebook, заедно с лога на целия набор от продукти на компанията се събират, за да разкрият новата марка Meta.

Кампанията е създадена от вътрешната агенция Creative X group и Droga5 – водещата бранд агенция на компанията. Спотът ще се излъчва в платформите на компанията, както и в телевизия.

Рекламата е режисирана от Андрю Томас Хуанг от Object & Animal, който е известен с поразителните визуализации в музикалните видеоклипове за FKA Twigs и Björk. За да създаде съществата във филма, продуцентският екип привлича Сони Герасимович, известен с проектирането на костюмите за съществата за филмовата адаптация на Спайк Джонз на „Where the Wild Things Are“ на Морис Сендак. Екипът работи и с компанията за визуални ефекти Electric Theatre Collective, която разрабова процес, включващ машинно обучение с изкуствен интелект, за да интегрира куклите на съществата на живо в 3D CG среди, вдъхновени от картината на Русо.

„Ние наистина се опитваме да се облегнем и да споделим визията на компанията и наистина да развълнуваме хората за възможностите на метавселената“, казва глобалният директор на бранд маркетинга на Meta Жасмин Съмърсет-Карси.

Компанията обаче е обект на непрекъснат обстрел от регулатори, медии, наблюдатели и широката общественост за това, че изостря социалните разделения и оказва негативно влияние върху психичното здраве на някои потребители, особено през последните месеци, на фона на разкритията на бившата служителка Франсис Хауген.

Остава да видим дали ребрандирането, както и оптимистичният подход на новата кампания ще бъдат достатъчни, за да отклонят вниманието от противоречията, които тормозеха Facebook.