WPP обединява Wunderman Thompson и VML в новата глобалната компания VML

VML ще бъде най-голямата творческа компания в света, съчетаваща изживявания на марката, клиентско изживяване и търговия

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

WPP обяви сливането на Wunderman Thompson и VMLY&R в новата глбална компания VML, която става най-голямата творческа компания в индустрията.

VML обединява в себе си две от най-награждаваните творчески агенции в света, всяка с доказани способности в областа на клиентските изживявания, маркетинговит технологии (martech) и търговията. VML ще разполага с всичко необходимо, за да подпомага клиентите си в разработването на творчески стратегии за растеж на марката и инициативи за трансформация, задвижвани от опериране с данни и най-добрите технологични платформи и партньорства с водещи технологични компании.

Клиентски бази, функционалната експертиза и географските силни страни на Wunderman Thompson и VMLY&R са силно допълващи се и обединената компания VML ще има повече от 30 000 души на 64 пазара. Wunderman Thompson и VMLY&R си партнират в световен мащаб с множество клиенти като Colgate-Palmolive, Dell, Ford, Microsoft, Nestlé, The Coca-Cola Company и др.

VML ще заработи от 1 януари 2024 г. и ще бъде ръководена от Джон Кук като глобален главен изпълнителен директор и Мел Едуардс като глобален президент. Досега Кук ръководеше VMLY&R, а Едуардс ръководеше Wunderman Thompson. Деби Вандевен, която е била глобален главен творчески директор във VMLY&R, ще поеме същата роля във VML.

"Сливането е още една важна стъпка в опростяването на WPP и нейните предложения към клиентите", заяви главният изпълнителен директор Марк Рийд."WPP трябва да се развива повече, тъй като маркетинговият пейзаж продължава да се променя, особено след като индустрията се подготвя за това, което изкуственият интелект ще ѝ донесе" каза Рийд.

Самите компании VMLY&R и Wunderman Thompson бяха продукт на сливания преди пет години, когато WPP се опита да интегрира някои от емблематичните си творчески агенции с по-дигитално фокусирани магазини. През 2018 г. WPP съчета криейтив шопа Young & Rubicam с фирмата за дигитална реклама VML, за да формира VMLY&R. Също през същата година WPP комбинира J. Walter Thompson, една от най-старите рекламни агенции в света, с дигиталната агенция Wunderman, за да създаде Wunderman Thompson.

"Взети отделно, Wunderman Thompson и VMLY&R са две от най-силните и най-добре представящи се агенции на WPP. Заедно те ще предоставят още по-широк, напълно интегриран набор от възможности на нашите клиенти на всеки пазар. Маркетолозите днес очакват безпроблемни връзки между тяхната марка реклама и технологични решения и платформи. VML предоставя незабавно решение на този бизнес императив." казва Марк Рийд.

"Разпознахме непосредствената възможност да създадем това, което всяка консултантска и рекламна агенция се стреми да изгради с формирането на VML. Ние сме особено развълнувани да представим нашето ново предложение на индустрията, тъй като не вярваме, че има друга толкова награждавана творческа компания, която има нашата дълбочина в клиентските изживявания и търговията. " коментира Джон Кук, глобален главен изпълнителен директор на VML.

"Това е правилният набор от възможности, предлагани в точния момент, в безпрецедентен мащаб", каза Мел Едуардс, глобален президент. "Невероятно вълнуващо е, защото с тази нова агенция имаме шанса да оформим бъдещето на модерния маркетинг на всеки ключов пазар по света. Възможностите, които предоставя на нашите хора, и растежът, който можем да предоставим на нашите клиенти в глобален мащаб, правят това истинска промяна на играта за всеки бизнес и по-широката индустрия."

Пазарните анализатори реагират със смесени чувства на новината за сливането на Wunderman Thompson и VMLY&R във VML. Barclays Capital отбелязват, че двете агенции вече споделят 80% от съответните клиенти, включително Ford, Microsoft, Dell, Coca-Cola и Nestlé, и че не са планирани съкращения на работни места след сливането. Те предполагат, че опростяването на структурата в крайна сметка може да бъде от полза за бек офис функциите., Анализаторите на BNPP Exane са съгласни, че това бележи още една важна стъпка, позволявайки на WPP да отключи мащабни ползи и да спести пари, които могат да бъдат реинвестирани в по-бързо развиващи се сегменти. Анализаторите от Bank of America гледат положително на усилията за опростяване на WPP, но смятат, че това може да означава, че "нещата се влошават, преди да се подобрят". Според тях големият мащаб на вътрешните сливания "може да бъде рискован и разрушителен за ежедневните операции, особено в творческите компании" и ще "доведе до допълнителни разходи за преструктурирането".

Сливането безспорно доближава WPP до до амбицията ѝ да бъде компанията за "творческа трансформация" и превръщането ѝ под управлението на Марк Рийд в коренно различна компания, от тази която той наследи от сър Мартин Сорел.