Вижте „Лети с книга“ - първата българска кампания с награда от Cannes Lions International Festival of Creativity

Кампанията, с която McCann София и Mastercard опитомиха тази година в Кан първия бронзов лъв за българската реклама

от Redlink
„Лети с книга“ - първата българска кампания с награда от Cannes Lions International Festival of Creativity

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Кампанията „Лети с книга“(Fly with a book) на McCann София, създадена за платформата booktrips.bg с подкрепата и участието на Mastercard спечели бронзов лъв за използване на уебсайт и микросайт в категорията Brand Experience & Innovation от Cannes Lions International Festival of Creativity 2021. Това е първата за българска агенция награда от най-престижния световен фестивал.

В съзнанието на потребителите Mastercard е марка, която им дава свободата и възможността да реализират мечтани пътешествия. През 2020, когато заради пандемията пътешествията са невъзможни, Mastercard имат нужда да преоткрият и укрепят своята роля в пътуванията и да продължат да се затвърждават като първи избор за онлайн транзакции. За да отговори на желанието на хората за пътешествия, Mastercard им предлага уникално преживяване при купуването на книги онлайн, по начин, сякаш планират ваканция. По този начин им напомня за позабравената тръпка от четенето на книги - пътуването с помощта на въображението.


Стъпвайки на общоизвестната истина, че книгите ни позволяват да пътуваме с помощта на въображението си, McCann София го демонстрират буквално с преобразяването на он-лайн книжарница в първата в света туристическа агенция за четене. Използвайки стила и общата атмосфера на типичен туристически уебсайт, те създават уникална идентичност на платформата Booktrips.bg , ангажирайки всички клишета за планирането на пътуване по игрив и забавен начин.


На платформата Booktrips.bg, потребителите могат да избират измежду различни видове ваканции, да резервират дестинации и периоди от време, да следват специални предложения, да си изберат личен гид, да оставят отзиви и препоръки. Когато изборът на потребителя е зададен, алгоритъмът на платформата го пренасочва към селекция от книги, които отговарят на неговите критерии и могат да го отведат до мечтаната ваканция - по-бързо, по-безопасно и много по-евтино от всеки полет, круиз или пътуване с влак.

Но това изживяване, колкото и да е вълнуващо, все още не е истинско пътуване. Така че, за да очакват истински пътувания, потребителите могат да се присъединят към Mastercard Frequent Flyer Club, където събират страници вместо пропътувани мили, както е при класическите подобни програми на авиокомпаниите. Тези страници може да се преобразуват в редица привилегии като ваучер за книга по избор, ръчно изработена подвързия за книга, книга с автограф от автора и др. Потребителите имат възможност да спечелят и пътуване в реалния живот, веднага щом регламентите позволяват това и са събрали необходимия брой страници.

Тази кампания ни помогна да минем по-безболезнено през пандемията. Във време, в което цели проекти се разпадаха пред очите ни, защото новата реалност не успяваше да ги побере в себе си, работата по тази идея ни съхрани като творчески екип. Енергията, която ни даваше беше безценна, не само защото идеята обединява две неща, които обичаме - пътуванията и книгите, но и защото бързо печелеше симпатиите на нови партньори и увличаше все повече хора след себе си“, разказва Цанка Крушева, Творчески Лидер на агенция McCann Sofia и част от екипа на проекта.

Кампанията е създадена и реализирана изцяло от екипа на McCann София. Лидери на проекта са Цанка Крушева и Иван Киров-Тоби, които работят в екип с Иван Ланджев, Тодор Бодуров, Борис Братков и Юлия Колева. Кампанията се случва с подкрепата и участието на издателя на „Жанет 45“ Манол Пейков и е подкрепена от писателя Георги Господинов, Георги Тошев, Мария Касимова и др.

Българският „Лъв“ от Кан идва в една от най-силните години на фестивала, когато конкуренцията между агенции от цял свят е особено голяма, тъй като регламентът на Cаnnes Lions тази година включва рекламни проекти от последните 2 години, заради пропуснатото поради пандемията издание на Фестивала миналата година.

Престижната награда за нашия проект идва в момент, когато всички търсим нов смисъл и цел – в бизнеса, в технологиите, в маркетинга и в личните си житейски цели. В Mastercard вярваме, че иновациите и бизнеса са безсмислени, ако те не подобряват живота на хората и планетата и се стремим това да присъства във всичко, което правим всеки ден. Така се случи и с този проект - Mastercard даде достъп до целия свят дори от канапето – през литературата и в подкрепа на малкия бизнес на книгоиздателите в България. Вярвам, че идеята беше отличена, поради гениалната си простота и че в скоро време всички рекламни фестивали ще се превърнат във фестивали на смислените идеи, които започват нещо безценно.“ казва Полина Видас, Marketing мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Redlink поздравява екипа на McCann София, както и Полина Видас, Ваня Манова и екипът на Mastercard Bulgaria за най-високото световно отличие в областта на рекламата и им пожелава този първи за България бронзов лъв от Cannes Lions да бъде последван от още много лъвове в следващите години.