Весела Апостолова за новата, медийна категория в конкурса EFFIE България

Членът на УС на БАКА и главен изпълнителен директор на Publicis Groupe България Весела Апостолова разказва защо се въвежда новата категория "Медия стратегия и иновации в традиционни и дигитални медии“ и как заявките в нея се отличават от тези в останалите категории на конкурса

от Redlink
Весела Апостолова за новата, медийна категория в конкурса EFFIE България

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В петнадесетото издание на наградите Effie България, организирани от БАКА, тази година има редица новости: въвеждат се редица нови категории и за първи път в историята на конкурса в България, една кампания може да участва в повече от една конкурсна категория. Redlink.bg говори с Председателя на УС на БАКА Чавдар Кенаров за новостите в конкурса, а за повече подробности за една от новите категории в Effie България "Медия стратегия и иновации в традиционни и дигитални медии“ се обърна към членът на УС на БАКА и главен изпълнителен директор на Publicis Groupe България Весела Апостолова. Весела е част от екипа на Publicis от над 18 години, през което време е заемала различни позиции от заместник-изпълнителен директор на медийния бизнес, през изпълнителен директор на комуникационния и творческия бизнес и главен оперативен директор на компанията. Publicis Groupe е лидер в комуникациите в глобален план и в България, където обединява девет специализирани звена – Saatchi & Saatchi, Leo Burnett, Red Lion, Digitas, MSL, Publicis Dialog, Brandworks, Zenith и Starcom. Компанията е експертен център за „Разузнаване на социалните мрежи“ и има новооткрит ИТ отдел от разработчици, които работят с чужди пазари от мрежата на Publicis Groupe. Благодарение на богатия си управленски опит в медийната индустрия в България, Весела има съществен принос за развитието на стратегическите процеси в медийната среда. Била е част от журито на Effie България през 2021 г., а тази година е част от Best of the Best Global Grand Jury в Global Effie Awards Best of the Best 2022. Весела Апостолова е и сред лекторите на организирания от БАКА уъркшоп "Как да спечелим EFFIE".

Защо се въвежда новата конкурсна категория „Медия стратегия и иновации в традиционни и дигитални медии“ ?

Наградите Effie съществуват вече над 50 години, за да водят, вдъхновяват и демонстрират какво означава маркетингова ефективност по целия свят. Те са стандарт не просто за добре свършена работа, а за съвършено свършена работа. За да бъде такава, всеки елемент трябва да е на мястото си. Именно това искаме да постигнем и с въвеждането на новата медийна категория през 2022 година. Медийната стратегия идва на фокус, като един от най-важните елементи за възвръщаемост на инвестициите и вярвам, че ще получим заявки, които ще поставят златния стандарт на нашия пазар в тази част от бизнеса и това ще помогне на цялата индустрия да се придвижи напред.

Как заявките в нея се отличават от тези в останалите категории на конкурса?

В Effie ефективността не е предефинирана, тя може да има различни измерители и именно тук заявките в категория „Медия стратегия и иновации в традиционни и дигитални медии“ очакваме да се отличат. Още при представянето на пазарната среда за даден продукт например и дефинирането на целите, може да се артикулира как една бизнес цел „се превежда“ в медийна цел. Ако дадена компания иска да увеличи пазарния си дял, след задълбочен анализ може да се покаже какво означава това в конкретна бройка достигната нова аудитория чрез правилно избрани канали и време на комуникация. В тази категория при анализа на направените инвестиции ясно може да се демонстрира чрез методология и данни какъв е приносът на всеки канал – традиционен и/или дигитален, за възвръщаемост. Примерите са много и ще имаме възможност да ги обсъдим на предстоящия workshop на 19 септември, понеделник, от 16:00 ч. на адрес: София, бул. Христо Ботев 117.

Какви ще са критериите за отличаването на кампания в тази категория?

Критериите ще са както при останалите категории, но през медийна перспектива. Важна роля ще има представянето на медийната среда и доколко предизвикателен е бил контекстът по отношение на целева аудитория; ще се оценяват специфични инсайти, използвани при селектирането на канали; особено ключова ще е стратегията зад направените медийни инвестиции и разпределение по канали. И не на последно място – синергията между медии и творчество, онлайн и офлайн, платени и собствени канали, която винаги е била условие за успех и ефективност на комуникацията.

Заявки от кой сектор очаквате да преобладават в тази категория?

Бързооборотни стоки, финансови институции, онлайн бизнеси очаквам да са сред най-застъпените сектори в тази категория. Разбира се, можем да се изненадаме и с много други различни играчи от пазара, дори такива, които до момента не са се замисляли за участие в Effie, добре дошли са!