Чавдар Кенаров за новостите в XV-тото издание на EFFIE България

Председателят на УС на БАКА за новите категории и престижа, който носят наградите EFFIE

от Redlink
Чавдар Кенаров

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Чавдар Кенаров е Председател на Българската асоциация на комуникационните агенции и член на борда на Art Directors Club of Europe, основател и творчески партньор на Noble Graphics, печелила редица международни награди между които Epica, Eurobest, Cresta, Golden Drum и др. Noble Graphics 4 пъти е обявена за „Творческа агенция на годината“ на ФАРА, а през 2022г. е отличена и с приза „Медийна агенция на годината“. Noble 5 пъти оглавява класацията за „Най-ефективна агенция“ според международните стандарти на Effie Bulgaria.

Какво означава награда Effie и какво носи тя?
Effie е доказателство за много добра инвестиция. Тази награда е най-точният индикатор за съвършено свършена работа. Effie е най-високата пресечна точка между творческа и медийна стратегия, оригинална идея, прецизна реализация и отличен краен резултат спрямо поставените цели. Effie е безспорен показател за екипен дух, професионално партньорство и доверие между клиент и агенция. Навсякъде по света, тази награда носи престиж и уважение, изстрелва в космоса кариери и буквално повишава акции.

Какво е новото в XV-тото издание на конкурса Effie Awards България?
Effie e утвърден международен стандарт и БАКА провежда конкурса, като се придържа към строго определен регламент и критерии. Разбира се, всеки подобен форум се развива съобразно промените, които съпътстват пазара и маркетинговите комуникации, като цяло. Тази година правим стъпка напред с въвеждането на няколко нови категории и под-категории, които са сред основните за Effie Worldwide, това са: „Въвеждане на нов продукт / услуга“, „Устойчив успех“ и „Медия стратегия и иновации в традиционни и дигитални медии“. Обособява се отделна категория „Нестопански сектор“ и две под-категории в „Услуги“ – „Медии, култура и развлечения“ и „Политическа реклама и публични услуги“. За първи път, една и съща кампания ще може да се състезава в една секторна и една специална категория. Тази година, отново ще бъде проведен традиционният уъркшоп, който ще има за цел да запознае бъдещите участници в конкурса със спецификата на новите категории, както и с някой важни детайли при подготовката на заявките за участие.

Защо се въвеждат новите категории в конкурса?
Това е вече 15-то издание на Effie Bulgaria и има достатъчно натрупан опит и анализи, на базата на които се предприеха някои промени. По структурата на категориите работи специална група запозната отлично с правилата и изискванията на световния конкурс. Основната цел е по-прецизно разпределяне на съответните заявки и попадането им в най-подходящата за тях категория. Това ще гарантира по-точно и справедливо оценяване от страна на журито, а категория „Медия стратегия и иновации в традиционни и дигитални медии“ отваря възможност за съвсем нови участници.

Каква е спецификата на новата категория „ Устойчив успех“?
Toвa е сред най-престижните категории в Effie Worldwide. Дългосрочният положителен ефект на дадена кампания, подчинена на една комуникационна стратегия и идея, и развита в период от няколко години е огромно предизвикателство, както за агенцията, така и за всеки бранд. Тази категория ще отличи кампаниите, които истински изграждат дългосрочния облик и характер на един бранд.

Коя категория на конкурса ще е най-оспорвана според БАКА?
Effie винаги е бил изключително оспорван конкурс, защото признанието в това съревнование е с международна стойност, а освен това Effie е символ на най-важното в нашата работа. Категория “Стоки”традиционно е много конкурентна, следвана от “Услуги” и “Корпоративни комуникации”. На предстоящото издание очаквам значителен брой заявки в новите категории.

Effie България се организира от Българската Асоциация на Комуникационните Агенции. Подробности за регламента на конкурса и сроковете за подаване на заявки може да намерите тук.