Третото издание на ФИГ. - Фестивал за илюстрация и графика стартира в София

Трябва да има някаква грешка е темата на третото и най-голямо издание на ФИГ. - фестивалът за илюстрация и графика, който ще се проведе в София от 24 март до 2 април

от Redlink
Третото издание на ФИГ. - Фестивал за илюстрация и графика стартира в София

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В съвременния свят на социални и икономически догми една случайна грешка често може да ни покаже нещата от нова перспектива и да ни разкрие нови възможности. Затова и ФИГ. 3 ни кани да приемем грешките като нещо необходимо и ползотворно.

Две групови изложби, една самостоятелна, серия от работилници, филмови прожекции, разговори, перформативна вечеря, представяне на книга, базар за принтове - това са част от събитията, включени в програмата на фестивала, която ще се разгърне в рамките на 10 дни. А тази година за първи път ще видим както български, така и международни участници. Събитията ще се разиграят между стените на 11 пространства, разпръснати из цяла София и ще включват както утвърдени, така и изгряващи артисти. През тези 10 дни усилията нa организаторите ще бъдат насочени към създаването на една продуктивна среда, в която всеки може да обменя свободно идеи и умения, да експериментира и да дискутира.

Снимка: Михаил Новаков

Откриването на ФИГ. 3 е на 24 март с представянето на груповата изложба ГРЕШКА В КНИГАТА НА АЗА в КО-ОП, в която участват Анна Хайфиш, Харита Асумани, Мартин Атанасов, DAMO, Алина Папазова и Ариан Тусен. Същата вечер Puma & The Dolphin и немският диджей и продуцент Tolouse Low Trax ще бъдат зад пулта на откриващото парти в TELL ME.

През деня на 25 март ще се проведе първата от две работилници за деца в Сито Студио, а от 20:00 в Bobbina Cultural Space ще се състои перформативна вечеря ТЕРОР КУХНЯ / CUISINE (DU) TERROR с виетнамската артистка Транг Ха, с музикално оформление от Андрей Пойканс и илюстрация на живо от Алина Папазова. На 26 март, отново в Bobbina, световната организация за филми на жени, транс и небинарни хора, Girls in Film, ще представят селекция от късометражни анимационни филми, както и кратък панел с техен представител и един от авторите.

На 28 март предстоят откриванията на две от изложбите в програмата на ФИГ. 3 - груповата изложба курирана от TINY ART GALLERY (Хага, Нидерландия) ще се настани на витрината нa ПОСТА, a в галерия ПУНТА ще ни очаква самостоятелната изложба "Деифрирано двуслмислие" на изгряващия колектив RAW LAB.

На 29 март София Попйорданова ще представи книгата си ТРЕПТЕНИЯ в One Book Bookstore, а на 30 март в Hyperspace Social Hub ще се проведе лекция/разговор с родената в Мелбърн и практикуваща в Берлин. Тя е илюстратор, графичен дизайнер и арт директор в Аномали Бюро Берлин, както и е работила за клиенти като Ace & Tate, Bloomberg Businessweek, Fila, Future Fonts, Herman Miller, Kunsthall Stavanger Norway, Louboutin, Medium, NTS, Office Kiko, Passport, Paul McCartney, Ray Ban, Scribe Publications, Zeit Magazin и др. Тя ще сподели някой прозрения за своите поректи, важността на грешките и научаването да бъдат приемани като част от творческото пътуване.

На 1 и 2 април пространството на Порт.А ще се превърне в своебразен супермаркет за принтове и други публикации, където ще можем да видим и резултатите от работилницата по моушън дизайн с графичния дизайнер Паул Вогенрайтер, част от фестивала.

По време на фестивала няколко участници, селектирани чрез отворена покана, ще участват в двудневна работилница по сито и ризо печат в No Point Atelier в габровското село Баланите, водена от Мирослав Живков - Джингиби.

Работилниците, които включват такава по типография, motion дизайн, книговезане, ситопечат и други, са с ограничен капацитет, а повече информация за билетите и възможностите за участие в тях и допълнителна информация за програмата на ФИГ. 3 ще намерите тук.

Снимка:Михаил Новаков