Телевизионно риалити за Вермеер е хит в Холандия

Риалити формат, в който художници рисуват изчезналите картини на Вермеер, е събрал над милион зрители с първия си епизод.

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

„Новият Вермеер“ се казва телевизионното риалити, което се излъчва за първи път на 12
февруари, два дни след откриването на изложбата в Рейксмузеум в Амстердам. Предаването е
абсолютен хит, с 1.3 милиона зрители на първия епизод, което е 7% от населението на Холандия – и забележително висок рейтинг за телевизионно предаване в страна, в която телевизията не е най-популярната медия. Водеща на предаването е Дион Стакс, общо ще се излъчат шест епизода,като финалът е на 19 март.

Риалити форматът се излъчва в мрежата на Omroep MAX и изпълнителният директор Ян Слатър казва пред New York Times, че резултатите на „Новият Вермеер“ са по-високи от тези на много по-привлекателни предавания като сериали, документални филми и други.

Един от факторите за големия интерес безспорно е едноименната изложба „Вермеер“, за която се говори в медиите от месеци и която привлича огромен интерес от целия свят. В Рийксмузеум са изложени 28 от общо 37-те останали до наши дни картини на художника. 450 000 билета са разпродадени за броени часове, като много от тях са купени от любители на Вермеер от целия свят, които ще пътуват специално за тази цел до Амстердам.

Междувременно извън изложените картини се знае за поне още шест платна на Вермеер, които са изчезнали или откраднати, последното през 1990 година от Бостън. Именно на тях е посветено телевизионното риалити. Картината от Бостън е снимана безброй пъти и е ясно как изглежда, но за останалите картини има останали само описания и зависи изцяло от въображението на художниците да ги пресътворят по най-„вермеерски“ начин. Участващите в риалитито художници имат няколко месеца, за да се опитат да възпроизведат картините само по описанията. Съветници са експертит еот журито – Питър Роелофс – завеждащ живописния отдел на Рейксмузеум и Аби Вандивере – реставратор в музея Маурицхойс в Хага.

Риалити форматът има два паралелни конкурса. В единия професионални художници се опитват да възпроизведат творбите на Вермеер с максимално доближаване до неговия стил, до
характерните за епохата му цветове, материали, докато в другия четирима съвременни
художници са предизвикани да интерпретират Вермеер по свой начин, запазвайки духа на
творбите му. За челта четиримата ще използват напълно различни подходи – принтове, стъкло, лего, инсталации от играчки и сувенири.

Победителят от съвременните художници ще получи възможност да изложи творбата си в
Маурицхойс, а най-добрият имитатор на Вермеер ще получи шанс картината му да стои редом до тези на Вермеер в музея в родния му град Делфт.

Паралелно с телевизионното предаване Omroep MAX предлагат курсове в YouTube за основните принципи на живописта на Вермеер, подкаст, както и онлайн галерия, в която може да се видят картините и да се проследи развитието им.