Телевизионният пазар през ноември – няма накъде повече

До ноември включително нивата на продадени рейтинг точки в телевизията са на нивата от миналата година.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Телевизионният пазар през ноември – няма накъде повече

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

До ноември включително нивата на продадени рейтинг точки в телевизията са на нивата от миналата година. За целевата група 25-54 години има незначителна разлика от -0,6 процента, но за други групи зрители информацията може да варира, така че общото ниво е съотносимо с това от 2022 година.

Трите водещи телевизионни групи на пазара също показват устойчиви резултати, с малки разлики в стойностите. Големи отклонения надолу има при БНТ и така наречените „други“ канали – тоест телевизиите, които не са част от група. При БНТ причината е в липсата на силно спортно съдържание през годината, което основно води рекламодатели в националната телевизия.

Разгледан по месеци пазарът показва, че ноември остава най-силния месец, с най-много реклама. Нивата на продадени рейтинг точки съвпада с миналогодишните и няма ръст, нито спад. Телевизиите в този сезон на практика запълват инвентара си и това ограничава възможностите за допълнителна реклама. Ако през миналата година световното първенство е привлякло някаква част рекламодатели, които са специфично насочени към по-голяма мъжка аудитория, то сега освободеното от тях място е запълнено и нивата през ноември се запазват.

Двете най-големи ТВ групи – на Нова телевизия и на бТВ – имат ръст през ноември, макар и незначителен, но при бТВ това е позитивна промяна след няколко месеца на негативни резултати, а при Нова е за отбелязване, че тъй като те излъчваха футболното първенство през 2022 година, липсата му не се е отразила на резултатите им.

Другите две телевизионни групи имат различна динамика. The Sales House отбелязва малък спад, след няколко поредни месеца с добри резултати. При БНТ и прилежащети му канали намалението спрямо миналата година е драстично и това се дължи именно на рекламата в световното по футбол, която тази година липсва. Общо намалението на рейтинг точките в тези две групи води и до малкия спад общо за пазара.

Декември ще е много сходен месец – и заради голямата запълнянемост и заради сравнението с миналата година и футбола. Обобщено за годината няма място за особено голям ръст и затова прогнозата изглежда е, че настоящата година ще приключи на нивата от миналата.