Телевизионният пазар през май – добрите новини

Май месец е най-успешният от началото на годината за телевизионната реклама.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Телевизионният пазар през май – добрите новини

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Телевизионният пазар в България през май показва толкова добри резултати, че те компенсират отрицателните показатели, които наблюдаваме от началото на годината и общият ръст за първите пет месеца е плюс 1%. Това е на база продадени рейтинг точки, на база брутни бюджети ръстът е 11%, но измерването на бюджетите в системата на ГАРБ е неточно, защото не взема предвид условията на сделките – отстъпки и бонуси. Рейтинг точките или TRPs са обективен критерий за измерване и съпоставка и те показват, че спрямо миналата година започва ръст на пазара.

Добрата новина е и в това, че този генериран ръст е основно в двата най-скъпи месеца досега – април и май, в които цената за рейтинг точка е най-висока. Увеличението от 8% показва колко добре се справят телевизиите.

Разгледани по групи се вижда, че най-голям ръст има групата на Нова телевизия, която изравнява резултатите си с тези от силната 2021 година, докато групата на бТВ дори ги надминава, като и двете големи ТВ групи отбелязват най-високия си ръст от началото на годината.

За първи път през годината ръст отбелязва и групата The Sales House. БНТ също имат малък ръст в рекламните активности и ако през март той се дължеше на политическата реклама около изборите, то сега няма специални събития и добрите резултати във всички четири по-важни ТВ групи показва, че рекламният пазар в телевизията се възстановява и расте. Разбира се април и май са месеците с най-силната програма, риалити формати и сериали, които имаха много висока гледаемост, но телевизиите все повече инвестират усилия и в силна програма през лятото, предстои и есенен сезон, така че тенденцията за ръст може да се окаже устойчива.