Телевизионният пазар през февруари – ефектът на ранния старт

Телевизионният пазар през февруари отбелязва ръст.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Телевизионният пазар през февруари – ефектът на ранния старт

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

През февруари 2024 година телевизиите в България са продали с 2% повече рейтинг точки отколкото през първите два месеца на миналата година. Данните са за целевата група 25-54 години.

Сред телевизионните групи най-добре досега се представя бТв с двуцифрен ръст, а най-голям спад отбелязва БНТ.

Всъщност ръстът за първите два месеца е генериран почти изцяло през февруари, когато увеличението на база рейтинг точки е 4%.

Този ръст е неравномерно разпределен между двете големи телевизионни групи. Нова телевизия започва годината малко по-слабо от миналата, което личи повече през януари, докато февруарските нива на рейтинг точки са близо до 2023 година. бТВ обаче отбелязва много силен старт, с двуцифрен ръст от 14% през февруари. Едната причина за това е ранният старт на пролетния сезон в ефира на бТВ – предаванията в прайм тайма се промениха още от 1-ви януари и след това поетапно стартираха и другите нови предавания и сериали. Нова телевизия по традиция започва пролетния си сезон през втората половина на февруари-началото на март и затова неговите резултати тепърва ще се видят.

Програмната политика на бТв засега изглежда успешна и групата е привлякла интереса на рекламодателите и реклама, която доближава постигнатите нива на рейтинг точки до тези в много по-скъпите и натоварени есенни месеци. Разбира се остава въпросът колко рекламни минути са били излъчени, за да генерират тези рейтинг точки, тъй като спадът на гледаемостат е безспорен факт и това изисква повече рекламно време за достигане до същия процент зрители (доколкото една рейтинг точка отговаря на един процент от дадена аудитория). Това обаче е въпрос на отделен анализ.