Телевизионната реклама до септември – избори вместо шоколад

ТВ пазарът в България остава стабилен, като ръстът от политическата реклама в последния месец не успява да компенсира намалението от други рекламодатели.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Телевизионната реклама до септември – избори вместо шоколад

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Телевизионната реклама, измерена през продадени рейтинг точки – най-обективната валута – за първите девет месеца на годината остава стабилна, като за таргет групата 25-54 годишни има минимален ръст от един процент. В отделните телевизионни групи растат тази на Нова телевизия и The Sales house, докато останалите имат спад, който е най-голям при БНТ и се обяснява с липсата на големи спортни събития досега през годината, от които идват най-големите приходи на националната телевизия.

Разгледани по месеци резултатите са променливи. След едно лято на относителна стабилност, през септември има малко по-голям спад от три процента. Това е за отбелязване, доколкото през септември започва активният телевизионен сезон с всички нови предавания и обикновено рекламодателите са доста активни. Този спад заслужава по-внимателен поглед.

Двете най-големи ТВ групи – тази на Нова телевизия и на бТВ, които имат и най-голяма тежест при формирането на резултатите, показват различна динамика. Нова телевизия е започнала годината много силно в по-евтините зимни месеци, след това има спад, особено видим в силния пролетен сезон, а лятото резултатите й се подобряват и септември е идентичен на миналата година. Различно е положението при бТВ, където в месеците досега няма сериозни девиации спрямо миналата година, но през септември изведнъж продадените TRPs са с десет процента по-малко. На фона на сериозните тегла в BMG става въпрос за 8 000 TRPs, което не е чак толкова много и може да бъде проследено по категории продукти. По-голямата част от този спад идва от храните и по-точно от кампаниите на шоколадови и захарни изделия, кроасани и изобщо на неща, които се купуват импулсивно и за задоволяване на моментен глад. Тази тенденция може и да е първи знак за промяна в комуникацията, защото е възможно инфлацията да се отразява на импулсното пазаруване и да намалява потреблението именно на тези стоки.

При по-малките, но също важни телевизионни групи, също има промяна. За първи път TSH има малък спад от пет процента след едно силно лято. Интересна е и картината при БНТ. Там септември отлебязва огромен трицифрен ръст в продадените рейтинг точки. Това се дължи изцяло на политическата реклама около изборите, за която БНТ са най-големия реципиент. Този ръст обаче не успява да компенсира общото намаление на пазара. Нищо чудно – както се видя на последните избори, у нас гласуват много по-малко хора, отколкото ядат кроасани.