Телевизионната новогодишна нощ 2020 срещу 2021 година – успех за БНТ и Кино Нова

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Телевизионната новогодишна нощ 2020 срещу 2021 година – успех за БНТ и Кино Нова

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Краят на една необикновена в много отношения година символично е необикновен и в телевизията. Рейтингите на БНТ са два пъти по-високи от тези на втория по гледаемост канал –бТВ или Нова в различните часови пояси - и това е резултат, който със сигурност няма аналог в измерването на ТВ аудитории през изминалата година, а може би и изобщо.

Сред петте най-предпочитани телевизии в новогодишната нощ, освен трите национални канала, се класира още 7/8 – телевизията на Слави Трифонов, който традиционно години наред е част от новогодишната програма, но досега в БТВ, както неочаквано и Кино Нова, предпочетен заради по-различното си съдържание без изразени празнични елементи.

Разгледани отблизо се виждат и конкретните предпочитания по предавания, както и какъв дял от гледащите телевизия са избрали една или друга програма.

Безспорен лидер като аудиторен дял – почти половината от зрителите – държи БТН в минутите непосредствено преди и след полунощ. Там са предпочели да гледат новогодишното обръщение на президента повечето зрители, както и да останат с програмата на БНТ в първите минути на 2021 година. Сред новогодишните програми с най-голям дял от 41% е „Новогодишна щръклица“ по БНТ, идеята на която е в унисон с много актуалните през тази година посоки на родното, традиционното и битовото. Почти 40% дял има и следващото предаване „Нова година с БНТ“, направено по модела на традиционните новогодишни програми на националната телевизия с водещи, сцена, редуване на популярни изпълнители с комични сценки. По Нова телевизия еднакво успешни и с дял около 21% са специалните издания на „Маскирания певец“ и „Като две капки вода“. Зрителите на бТВ определено са предпочели програмата „2020-а чао, чао!“ с дял 20% пред Шоуто на Николаос Цитиридис с дял 15.6%.

По резултатите в новогодишната нощ личи, че хората очакват и предпочитат българско развлекателно и музикално съдържание, като доста по-малко са гледанията на филма с Джаки Чан по Нова или концертите по БНТ и бТВ след полунощ.

Интересен факт е, че предаванията имат абсолютно идентичен дял от началото до края, което означава, че веднъж пуснали дадения канал и предаване, хората не са превключвали за алтернативи, което се обяснява и с факта, че до голяма степен телевизията е фон в празничната вечер, а не основно забавление. Също така се вижда ясно, че част от зрителите на бТВ са превключили на БНТ и Нова непосредствено след 12 часа.

И тъй като телевизията е домашна медия, а и е предпочитана от семейна и по-възрастна аудитория, това обяснява защо аудиторията ѝ намалява рязко половин час след Новата година.

Интересен е и по-детайлният разрез на аудиторията на основните ТВ канали в празничната нощ.

БНТ има лек превес на женската аудитория и определено по-слаби резултати в София, отколкото в другите райони на страната. Най-високи са рейтингите в групата над 50-години, които са и хората, гледащи най-много телевизия.

бТВ има по-видимо предпочитание от страна на жените, особено за Цитиридис, както и най-голямо предпочитание сред софийската аудитория. Рейтингите за София на БНТ са по-високи от тези на бТВ, но пък бТВ може да отбележи отлични нива на интерес сред активните хора 18-49 години.

Нова телевизия с двете си музикални риалити формата „Маскирания певец“ и „Като две капки вода“ има най-високите резултати за младежка аудитория 4-17 години, съответно и по-голямо предпочитание от жени, част от които са майки. По местоживеене аудиторията на Нова е най-консистентна, като няма ясно изразени разлики в нито един часови пояс.

В телевизията на Слави Трифонов се забелязва отчетлив интерес сред зрителите в градове над 100 000 души, при това лично към него – в часовете, когато е излъчвано Шоуто на Слави Трифонов. Мъжете и жените са почти по равно и са основно в зряла възраст.

Петият по популярност канал Кино Нова е предпочетен главно от мъже и по-млади хора, в селата и малките градове, като програмата, привлякла тази специфична аудитория, е филмът „Съкровището“ с Никълъс Кейдж и след това криминални сериали.