Стрийминг платформи в България – желания и възможности

Данните за популярността и аудиторията на стрийминг платформите от JustWatch и Media Research Hub показват сходни тенденции.

Текст: Елица Павлович; Елена Миланова от Redlink
Стрийминг платформи в България – желания и възможности

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Хората гледат все по-малко стандартна или „линейна“ телевизия. Този факт е тенденция по света отдавна и има държави, в които времето, прекарано със стрийминг платформи вече надвишава телевизионното време. България не е такава държава и едва ли ще стане скоро, но и у нас поведението на зрителите се променя и гледането на телевизия намалява сред по-младите възрастови групи, при които стрийминг платформите заемат все повече от екранното време. Друга тенденция, показателна за популярността на различни от стандартната телевизия развлечения, е намаляването на гледаемостта на по-малките кабелни телевизии, докато големите национални канали запазват популярността си. Тоест хората продължават да прекарват вечерите си в компанията на телевизора и да гледат новините и популярните сериали и риалити формати, но за личните си интереси и време вече имат много по-голям избор.

Два източнике на данни показват използването на стрийминг канали в България. Единият е платформата JustWatch, която следи интереса на зрителите у нас от няколко години насам и вече има натрупани данни, по които може да се проследят промените в зрителските нагласи.

Netflix продължава да бъде най-популярната стрийминг платформа в България, като сравнено с данните от края на 2021 година се вижда, че интересът към Netflix се е увеличил с 5%. Ръст отбелязват и следващите две най-популярни платфолми HBO Max и Prime video, докато делът на Apple TV намалява, този на MUBI се свива съвсем за сметка на два нови играча – Disney+ и SkyShow Time.

Интересна е и промяната в сезонността. Докато преди са наблюдавани известни девиации в използването на платформите по месеци, сега данните са устойчиви и стабилни, което вероятно означава, че платформите имат много повече абонати и все по-малко зрители, които купуват краткосрочно промоционален абонамент или се отказват след като изгледат каквото им е интересно. През 2023 тодина виждаме стабилен интерес, като за повечето платформи той е възходящ.

JustWatch измерва интереса към съдържанието на платформите, но тези данни е важно да бъдат сравнение с реалните аудитории, което до скоро беше невъзможно през един източник. Сега такива данни са налични през платформата Media Research Hub, която отчита данни за покритието на стрийминг платформите, заедно с други форми на онлайн видео по заявка. Последното обяснява защо Youtube е абсолютен лидер – делът му не е отразен в справката, но по популярност за по-младите хора той е третият най-популярен канал след бТВ и Нова.

Данните показват, че най-популярната стрийминг платформа на база покритие в България е HBO Max. Това е напълно обяснимо – това е най-достъпната и популярна платформа в България, като тя е част от пакетите на повечето доставчици на телевизия, освен това е с адаптирано за родния пазар съдържание. На второ място е българската онлайн платформа Vbox7 и една след това е Netflix, но с много добро покритие от над 16% за хората между 25 и 54 години (с достъп до интернет). Прави впечатление, че афинитетът или предпочитанието на хората към Netflix е под 100 пункта, което означава, че хората между 25 и 54 години не са най-изявените зрители на платформата и не се отличават по афинитет/предпочитание спрямо всички анкетирани „16-74 години“.

Различни са данните за Netflix в по-младата възрастова група 16-44 години, където покритието му е 23%, а афинитетът е 137. Това показва в коя възраст са основно потребителите на платформата в България.

Останалите позиции за гледане на онлайн видео не включват нито една от стрийминг платформите от JustWatch. Това е обяснимо, защото най-популярни са българските платформи и системи. Добре е позиционирана и Google TV, която в JustWatch вероятно влиза в Others или просто това е видео съдържание, което хората гледат в Google.

Общите тенденции между двата източника на информация са налице – популярността на стрийминг платформите и гледането на съдържание онлайн расте и става траен навик за хората, особено по-младите, като Netflix е най-популярната международна платформа.