Срива ли се Х (бившият Twitter)?

Why Group открива стабилно използване на всички големи социални платформи с изключение на Х.

от Redlink
Срива ли се Х (бившият Twitter)?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

От миналия ноември Why Group, практиката по поведенческа наука на Horizon Media, проследява доверието към социалните медийни платформи с месечни проучвания с участие на 1 000 американци.

Най-новото издание на техния Social Media Trust Tracker в социалните медии включва данни от юни (когато Линда Якирино стана изпълнителен директор на X), юли (когато Instagram пусна Threads) и август (когато X отмени забраната за политическа реклама и бившият президент Доналд Тръмп публикува в платформата отново).

Сред тези промени Why Group прави няколко заключения:

Фактори на доверие.
Проучванията установяват, че топ три "фактора на доверие" в социалните медии са сигурност на данните, надеждна информация и надеждност на платформата.

Сигурност на данните.
2/3 от участниците казват, че сигурността на данните е важна, но само 21% заявяват, че се доверяват на платформите (6% увеличение на разликата в сравнение с предишния период).

Идентификация на потребителите.
46% от анкетираните казват, че е важно за тях хората да са тези, за които се представят като 15% очакват плаформите да потвърждават идентичността на потребителите.

Въпреки разликите, американците използват социалните медии, за да следят новини и актуални събития – 44% (със 7% повече от предишния доклад).

Срива ли се Х?
Why Group открива стабилно използване на всички големи социални платформи с изключение на Х. Броят на участниците, които казават, че очакват да продължат или да увеличат използването на X (бившия Twitter), намалява с 12 точки от април до август. Напускащите платформата са основно демократи, но не от определена възрастова група.

X се представя съвсем леко зад другите платформи по отношение на доверието, но според доклада „Възможността за алтернатива на промените на Мъск може да бъде повратната точка“.

Около половината (49%) от анкетираните, които са опитали или са готови да опитат Threads на Meta казват, че основната причина, поради която се интересуватот платформата е, че представлява алтернатива на X или нейния собственик Илън Мъск.

Разгръща ли се Threads?
Въпреки началния "незабавен успех", платформата показва признаци на забавяне.

Why Group установява, че докато 10% от участниците в проучването са опитали Threads, то само 3% я използват редовно.

Освен това никоя от характеристиките, с които Threads трябва да привлече потребители, не впечатлява с резултати:

- Един от трима, които са изпробвали платформата казава, че тя има позитивна общност.
- Един на всеки пет казават, че тя е безопасна.
- Само 5% казват, че е по-малко политическа от другите приложения.

Все пак Why Group съветва марките да не я оставят изцяло на заден план. Въпреки че не могат да рекламират там, марките може да искат да установят присъствие на платформата и да наблюдават нейното представяне, което може да се окаже полезно, ако платформата се развие. Ситуацията може да се промени по време на предизборната кампания и след оттеглянето на потребители от Х и недоверието към информацията там.