Spotify увеличава залозите за видео бъдеще

Навлизането на платформата с инструменти за видео подкасти обещава светло бъдеще с високо ROI.

от Redlink
Spotify увеличава залозите за видео бъдеще

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Видео подкастинг, интерактивни епизоди с въпроси и отговори и анкети, абонаменти и анализи вече ще бъдат достъпни за всички подкасти в Spotify. Навлизането на платформата с инструменти за видео подкасти обещава светло бъдеще с високо ROI.

„Видео подкастингът е една от най-бързо развиващите се области на подкастинг и ние очакваме този растеж да продължи“, казва Макнамара, ръководител на глобалните подкаст студия в Spotify, добавяйки, че в момента Spotify има 70 000 създатели на видео на своята платформа.

Мая Проховник, вицепрезидент и ръководител на подкаст продукта, потвърждава приоретизирането на видео формата, като казва пред присъстващите на събитието Stream On на Spotify: „Овластяването на творците е централно за всичко, което правим в Spotify. Независимо дали сте експерт в аудио или видео, ние се ангажираме да изградим платформата, от която се нуждаете, за да създавате страхотно съдържание и да постигате успех."

Spotify обяви и, че ще обедини своите подкаст инструменти (включително Anchor и Megaphone) в „обслужване на едно гише“, наречено „Spotify за подкасти“, така че създателите да могат да създават, управляват, развиват и монетизират съдържание от едно място. Други функции за подкаст и видео са Chapters, които ще позволяват на подкастърите да разделят подкастите си на секции, достъпни за слушателите, AutoPlay, който автоматично възпроизвежда нов или препоръчан епизод (като това, което преди това беше приложено за Spotify музика) и Spotify Clips, която позволява художници да добавят 30-секундни видеоклипове в техните профили на изпълнители и страници с албуми.

Това преминаване към видеото не само е свързано с новия „тиктокизиран“ интерфейс на Spotify с нови визуализации и напълно нов и интерактивен дизайн, но и се конкурира с YouTube.

На събитието през март Spotify говори повече за „ефективност“ и по-малко за разширяване на значителното си ексклузивно съдържание от подкасти и аудиокниги, за да се разнообрази от стрийминг на музика. Компанията подчерта, че няма промяна в стратегията, но наблюдателите в индустрията не са съгласни с това. На въпрос на иннвестиционен анализатор дали предишната стратегия на Spotify за придобиване на подкасти и превръщането на 2022 г. в „година на инвестиции“ е „грешка“, основателят и главен изпълнителен директор Даниел Ек отговори „не и да“. Това е признание, свързано с предизвикателството, което Eк отправи да се увеличат значително приходите от реклама в сравнение с други области на приходи, които идват най-вече от Premium абонати и музикален стрийминг.

Финансите на Spotify разкриха, че поддържаните от реклами приходи за четвъртото тримесечие на 2022 г. са нараснали с 14% на годишна база до 449 милиона евро, което според доклада е „водено от печалби от подкастинг“. За цялата 2022 г. приходите от реклами достигнаха близо 1,5 милиарда евро, което е с 22% повече на годишна база и представлява 13% от общите приходи.

Източник: Flourish Chart

Въпреки че този дял от приходите от реклами е прогрес, 13% все още е доста по-малко от 20%, които Ek определи през 2021 г. Сега, вместо да говори за инвестиране за разрастване, Ек каза на инвеститорите, че Spotify ще се „премести, за да се съсредоточи върху намаляването на разходите ни и да станем по-ефективни“ и поясни: „Този стремеж за намаляване на разходите в по-тежък икономически климат „не означава, че променяме нашата стратегия“. И все пак е очевидно за анализаторите, че наистина е има промяна в подкаст стратегията на Spotify:по-далеч от ексклузивни оригинали и потенциално дори изцяло от подкасти. Междувременно вътрешни хора в компанията настояват, че това не е така.