Седмото издание на международния фестивал за дизайн МЕЛБА се завръща с разнообразна програма

МЕЛБА посреща в София европейски звезди на дизайна

от Redlink
Седмото издание на международния фестивал за дизайн МЕЛБА се завръща с разнообразна програма

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

От 1 до 11 ноември 2024 г. София отново посреща международния фестивал за дизайн МЕЛБА – единственото по рода си събитие в България, което представя пред местната публика някои от най-влиятелните фигури в сферата на графичния дизайн, дизайн изследванията, илюстрацията, архитектурата, кураторската работа, продуктовия и индустриалния дизайн. Десет дни изложби, творчески работилници, дискусии и еднодневният симпозиум МЕЛБА ще предложат и тази година организаторите от Комплект.

Симпозиумът МЕЛБА е централното събитие във фестивала и ще се състои на 2-ри ноември в Топлоцентрала. Тази година симпозиумът МЕЛБА представя 6 студиа от четири различни държави:

Сийтал Соланки, основател на студиото за дизайн Ma-tt-er, изследва връзката ни с планетата Земя и работи с брандове като NIKE, Google, Venice Biennale, Dezeen, IKEA/SPACE10, British Council, The Design Museum London, Hyundai;

Испанският дизайнер Макс Енрих провокира усещането ни за естетика и функционалност като създава мебели, по-близки до скулптори, а сред клиентите му е и Hermès;

Брам Брьорсе и Мауриц Вотерс, създатели на Studio Airport, независима практика в областта на графичния дизайн и филма, която изследва пресечните точки на тези две дисциплини и печели с балансирания си подход между комерсиално и творческо национални и международни награди, сред които The Webby Awards, Awwwards, European Design Awards, ADC Awards, Stack Awards;

Анна Сарвира е илюстратор, куратор и арт директор, родена в Киев, съосновател на Pictoric Illustrators Club – културна организация за изложби на илюстрации и графики, който с началото на войната в Украйна стартира проекта #SupportUkrainePIC;

Кирстен Алгера и Ернст ван дер Хувен, нидерландски изкуствоведи и дизайнери, основатели и арт директори на MacGuffin

(2015), многократно награждавано списание за дизайн и занаяти, което разказва завладяващи истории за живота на обикновените предмети.

Мария Йеглинска-Адамчевска, която работи по проекти за индустриален дизайн, дизайн на изложби, както и изследователски проекти в областта на дизайна. Сред нейните клиенти са Ligne Roset, Kvadrat, Plato, Trame, Vitra, Hermès, Puro Hotels, Биеналето за дизайн в Сент-Етиен, Музеят на модерното изкуство във Варшава.

Билетите за симпозиума са на специална, early bird цена от 80 лв. (до 15-ти октомври включително). Редовната цена след тази дата за билет на живо е 95 лева. Можете да закупите своя билет за Международния МЕЛБА симпозиум тук.

Темата за състоянието на българската визуална култура е подчертана в програмата на фестивала МЕЛБА с изложбата „Преглед на българския дизайн“, озаглавена „Материя на изображението“. За нея Комплект поставя конкретна тема и кани уважавани специалист-куратори, тази година това е артистичният колектив ТИ-РЕ — Андреа Попйорданова, Виктория Стайкова и Мила Янева-Табакова. Курираната от тях изложба „Материя на изображението“ изследва темата за репродукцията като неделима част от творческия продукт чрез серия от експерименти с различни печатни техники като офсет, дигитален, сито и ризо печат, винил и други. Участват 9 млади български автори, творящи в полето на илюстрацията, типографията и фотографията. Aвтор на експозиционния дизайн и визуалното оформление e Георги Шаров. Изложбата „Преглед на българския дизайн“ може да се види в Swimming Pool, откриването е на 01.11.2024, четвъртък от 19:00 ч.

Сред акцентите в програмата е и изложбата „Дипломен проект“, която представя Данаил Капчин и неговата модна колекция Pandæmonium. Тя разглежда ролята на демоните в съвременното общество през езика на облеклото и приканва посетителите да се включат в провокативен експеримент, умело смесващ форми, силуети, аромати и звук чрез невербалния език на модата. Изложбата може да бъде видяна между 1 и 10 ноември в галерия УниКредит Студио в работното време на галерията.

За втора поредна година организаторите включват в съпътстващата програма дизайн резиденция, този път — в партньорство с фондация „Елизабет Костова“. „Мамо Джанка“ е съвместен проект на поетесата Божана Славкова и илюстраторката Стефани Неделчева. Идеята за него се заражда на резиденция на фондация „Елизабет Костова“ в Чепеларе през август, където вниманието им е привлечено от голямото разнообразие от джанки, всички еднакво пренебрегнати и необрани от местните. Изложбата е в новото пространство L44.