Седмица 6 – един понеделник

За периода 5-11 февруари средноседмичните рейтинги за групата зрители над 4 години са малко под миналата седмица и видимо под миналогодишните.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 6 – един понеделник

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

За периода 5-11 февруари средноседмичните рейтинги за групата зрители над 4 години са малко под миналата седмица и видимо под миналогодишните. Хубавото време със сигурност е един от факторите за този резултат.

При топ програмите обаче няма проблеми, повечето позиции в класацията са с по-висок рейтинг, сравнено с предишната седмица.

Денят за отбелязване е понеделник, 5 февруари. Новинарските емисии на двете големи телевизии са в топ три предаванията, като това е факт както при зрителите над 4 години, така и за тези 18-49 години, за които се предполага, че по-скоро се информират дигитално. За всички зрители над 4 години на първо място са новините на бТВ, а за тези 18-49 години най-гледаното предаване са новините на Нова в понеделник. Сумарно аудиторията на новинарските емисии в понеделник вечер е над 27% от населението. Между двете новинарски емисии в класацията на второ място е „Кой да знае?“ – без изненада също с броя си от понеделник.

Какво толкова се е случило? Този път убити няма, но се обсъждат протестите на земеделците и ареста на вероятен шпионин в полза на Русия. Едно от възможните обяснения е, че предаванията от пролетния сезон още не са започнали и затова основният фокус на интерес на аудиторията вечер е около новините. Това се отразява и на свързаните с новините предавания като „На фокус с Лора Крумова“, където гостува председателя на КНСБ Пламен Димитров по повод протестите на земеделските производители, а в „Защо, господин министър?“ гост е министърът на правосъдието Атанас Славов, който говори за убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. И двете предавания са сред топ пет програмите за седмицата.

В класацията се връща сериалът „Вина“ по БНТ, а филмите през уикенда по бТВ и Нова имат значими разлики в рейтингите, обусловени от интереса към конкретното заглавие – или липсата на интерес съответно. „Код Лондон“ видимо е привлякъл повече зрители пред екрана – включително и такива 18-49 годишни, както и „Такси 5“, докато съботният вечерен филм по Нова „Спайдърмен – Далече от дома“ има доста по-ниски рейтинги за групата 18-49, а в класацията за всички зрители над 4 години дори не се класира сред първите 25 места.