Седмица 52 – Нова година по БНТ

По-слабият интерес на зрителите поставя въпроси, които предстоят да бъдат решени през настоящата година.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 52 – Нова година по БНТ

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

2022 година завърши без да успее до самия край да достигне гледаемостта от предишната година. Въпреки ръста в зрителския интерес около световното по футбол, като цяло есенният сезон е по-малко гледан от 2021 година, когато все още важаха част от противоепидемиологичните мерки и хората стояха повече у дома. По-слабият интерес на зрителите поставя въпроси, които предстоят да бъдат решени през настоящата година, свързани с доставянето на рейтинг точките, закупени от рекламодателите в този най-натоварен с реклами период на годината. Увеличаването на цените е само един от инструментите.

Сравнението между последните три седмици показва, че все пак новогодишната с многото почивни дни е с най-високи средни рейтинги, като близо са и коледните дни, в които хората също са по-дълго у дома.

Лидер сред топ програмите и за двете следени зрителски групи – всички над 4 години и тези 18-49 години е поздравлението за настъпването на Новата 2023 година по БНТ, както и речта на президента по националната телевизия, макар че тя се излъчва и по бТВ и по Нова телевизия. На трето място и за двете групи е „Нашите нови години“ – празничната програма на БНТ. Също толкова гледана е и другата част от новогодишната вечер по БНТ – „Фамилия Щръклица“ и така БНТ заема четири от топ пет позициите за седмицата.

Доминацията на националната телевизия в новогодишната нощ не е изненада и не е за първи път. Развлекателните програми, които предлагат другите две големи телевизии, които във всеки друг ден от годината са в пъти по-гледани, изглежда не успяват да намерят правилна формула за по-широк кръг зрители или просто в случая навикът си казва думата – много от зрителите са пораснали с Нова година по БНТ.

Подреждането на топ програмите в празничната седмица е във всяко отношение различно от останалата част от годината. Голяма част от позициите са заето от игрални филми, излъчвани вечер или през деня, когато хората са у дома за празниците. Остава непроменен високият интерес към „Стани богат“, както и предпочитанието към новините на бТВ за широката аудитория. Това е и единствената седмица в годината, в която в класацията не присъства турски сериал.