Седмица 52 и краят на годината

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 52 и краят на годината

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Последната седмица от годината запазва високите рейтинги от декември, но без обичайния за този период ръст на гледаемост, който наблюдавахме в предишни години. Ситуацията с въведените мерки задържа хората по домовете им и рейтингите в последния месец на годината са стабилни.

В гледаемостта по часови зони прави впечатление ръстът в сутрешните и вечерните часове, докато нивата през деня са близо и под тези от 2019.

БНТ е лидер в новогодишната нощ, при това националната телевизия убедително води през цялото време – с програмата си преди полунощ, с поздравлението на президента и с продължението след това. Другите две големи телевизии – бТВ и Нова са заложили на познати формати и лица – Маскираният певец и Шоуто на Николаос Цитиридис. В топ десет на предаванията по празника са две от частите на класическия коледен филм „Сам вкъщи“, който изглежда никога не излиза от мода.

Особено видими са разликите в рейтингите между миналата и тази година. Очевидно българите по традиция предпочитат да гледат поздравлението на президента и Дунавското хоро по БНТ, но празничната програма на националната телевизия „Новогодишна щръклица“ преди полунощ има четири пъти по-висок рейтинг! Два пъти повече е гледана и програмата след нея „Нова година с БНТ“.

Останалите големи положителни промени в рейтингите спрямо миналата година се дължат на променените телевизионни навици в кризата – голям интерес към дневните новини и повече късна телевизия.

Повече за новогодишната нощ и предпочитанията на зрителите може да прочетете в нашия специален анализ.