Седмица 51 и 52 – празници по Нова телевизия

Последните две седмици на отминалата 2023 година са празнични и по традиция това променя обичайната програма на телевизиите.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 51 и 52 – празници по Нова телевизия

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Последните две седмици на отминалата 2023 година са празнични и по традиция това променя обичайната програма на телевизиите. Телевизиите предлагат много специални предавания и формати, а зрителите са повече у дома и гледат телевизия дори през деня, което повишава средните дневни рейтинги. През тази година за последните две седмици на годината среднодневните рейтинги са малко по-високи от миналогодишните.

В подреждането на най-гледаните предавания за последната седмица на 2023 година се вижда, че Нова телевизия е подбрала по-интересни за зрителите предавания, включително в празничната нощ и затова доминира в класацията. Най-гледаното предаване е новогодишната програма на Нова, следвана от поздравлението на президента, което хората по традиция гледат по БНТ, като превключват и от другите канали. Следват новинарските емисии на Нова и бТВ. През последната седмица на годината Нова телевизия излъчва специална селекция филми на Дисни, подходящи за цялото семейство, които заемат значителна част от класацията с най-гледани предавания. Общото впечатление е, че Нова телевизия е привлякла повече зрителски интерес, като сравнение с подреждането на топ предаванията за по-млада зрителска група 18-49 години показва, че там Нова телевизия доминира дори още повече.

В новогодишната нощ бТВ предлага на зрителите празничен концерт на „Гласът на България“ и въпреки че предаването беше фаворит през целия сезон и много гледано до самия край, гала концертът не е предизвикал достатъчно интерес и е след 20-то място за зрителите над 4 години, а при тези между 18 и 49 дори не присъства в топ 25 предаванията на седмицата.

Данните за гледаемостта в новогодишната нощ разкриват предпочитанията на зрителите и се вижда ясно, че след пика в бТВ по време на вечерната новинарска емисия, зрителите се прехвърлят към другите две телевизии. бТВ е водещ канал в ранните следобедни часове в новогодишния ден.

Гледаемостта на 31 декември има като цяло сходна динамика и данните от последните три години потвърждават това. Най-отчетливо личи разлика в по-късните вечерни часове, когато хората са се задържали повече пред телевизорите в предишните години, в които все още имаше по-строги или по-либерални ограничения, докато тази година средните рейтинги падат още преди полунощ.

В заключение за годината може да се отбележи, че България следва тенденциите по света към постепенно намаляване на гледането на линеарна телевизия, видимо повече сред по-младите и активни зрители, като интересното съдържание на големите две телевизии успява да привлече голям интерес, което през 2023 година е особено видимо в пролетния сезон. Телевизията има своите безспорни качества, но също и лимити и те ще се виждат и в данните за предстоящата 2024 година.