Седмица 50 – нови звезди

Средноседмичните рейтинги в периода 11-17 декември са почти на нивата от миналата година, като се движат в синхрон с промените около празниците и плавно растат нагоре.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 50 – нови звезди

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги в периода 11-17 декември са почти на нивата от миналата година, като се движат в синхрон с промените около празниците и плавно растат нагоре.

Изминалата седмица отбеляза финала на най-популярния формат този сезон за аудиторията над 4 годишна възраст, която формира пипълметричния панел. Това е „Гласът на България“ с рекордно висок за сезона рейтинг от 17.8 процента. Това е и последното предаване от есенния сезон, което приключва през декември. В изминалите три седмици бяха финалите и на останалите формати, като тези по бТВ – „Фермата“ и „Гласът на България“ приключиха малко по-късно от конкурентите в Нова телевизия и това помага за консолидиране на аудитория и по-добри резултати.

След края на сезона се появяват нови предавания и нови „звезди“ в класацията, като особено се откроява „Черешката на тортата“, на второ място в тазседмичната класация. В края на телевизионния сезон се забелязват и други промени в зрителските навици, което се вижда в по-видимите разлики в рейтингите на предаванията по седмици. Някои имат видимо по-добри резултати, други обратното. Това е неизбежен ефект от наместването на новата програма в режима на зрителите, тъй като гледането на телевизия е въпрос на навик, а новите формати още търсят своята аудитория.

Двете най-популярни публицистични предавания „Защо, господин министър?“ и „На фокус с Лора Крумова“ в частта си след новините имат отлични резултати през седмицата, което се дължи на гостите в предаванията – Мария Габриел и премиерът Николай Данков, макар че той участва в по-ранната част от „На фокус“.

В прайм тайма предаванията показват промяната след финала на част от тях, като в последните две седмици има видими девиации, включително и заради настъпващия празничен сезон, в който се появяват и доста извънредни предавания и филми, които привличат зрителския интерес.