Седмица 49 – краят на сезона

Въпреки високите рейтинги за тези конкретно ТВ събития, средноседмичните нива на гледаемост са под миналогодишните.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 49 – краят на сезона

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В седмицата между 4 и 11 декември приключиха и последните риалити формати от есенния сезон, а световното по футбол върви към края си. Въпреки високите рейтинги за тези конкретно ТВ събития, средноседмичните нива на гледаемост са под миналогодишните. Това се дължи както на пълното отпадане на противопандемичните мерки, които миналата година важаха частично, така и на все още приятното време.

В топ програмите за зрителите между 18 и 49 години има десет футболни позиции сред 25, като на първо място е обзорното футболно предаване по БНТ. Футболното първенство е единственият шанс на националната телевизия да заеме лидерското място по гледаемост. На второ място е мачът между Нидерландия и Аржентина – най-гледаният мач през седмицата, а на трето е финалът на „Фермата“.

За зрителите над 4 години или цялата проследявана от ГАРБ аудитория подреждането е различно. Тук обяснимо футболът не е на толкова челни позиции, тъй като сред зрителите, съответно на общата демография, жените са малко повече. На челно място са новините на бТВ от сряда 7-ми декември. Следва финалният епизод на „Фермата“, турският сериал, финала на „Звездите в нас“ и чак след това започват футболните предавания. Между срещите и коментарите от световното са класирани много политически предавания, напомнящи за сложната ситуация в момента.

Последното се потвърждава и от ръстовете в гледаемостта на политическите и публицистични предавания. Макар и за групата зрители между 19 и 49 години, които традиционно повече се информират от интернет и не са активни телевизионни зрители, пак има видим ръст за много от тези програми, което показва засиления интерес около опита за съставяне на кабинет с първия мандат.

Двата формата, които приключват през седмицата – „Фермата“ и „Звездите в нас“ – са постигнали рекордно високи за сезона рейтинги, надминавайки дори интереса към първите си епизоди.

Сред излъчените футболни срещи най-гледан е мачът „Нидерландия – Аржентина“ и като цяло се забелязва обясним ръст в интереса с напредването на турнира към финалните фази.