Седмица 48 – светът е футбол не за всички

Зрителите, които не гледат футбол са превключили на бТВ като алтернатива.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 48 – светът е футбол не за всички

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 28 ноември – 4 декември остават високи, но са малко под миналогодишните.

Сред най-гледаните 25 предавания за аудиторията между 18 и 49 години има 11 спортни програми, свързани със световното по футбол – мачове или студиа. Извън този факт, който не е изненада, по-неочакван е рейтингът на полуфинала на „Гласът на България“, който става най-гледаното предаване за седмицата и измества „Игри на волята“ – традиционния фаворит за тази възрастова група. Едната възможна причина е, че зрителите, които не гледат футбол са превключили на бТВ като алтернатива.

При всички зрители над 4 години подреждането на топ програмите е както винаги различно и тук футболът е по-малко застъпен, а също така е и по-надолу в класирането. Този път по изключение най-гледаното предаване е едно и също и за двете аудитории – 18-49 и над 4 години и това е „Гласът на България“. Вече се вижда и от предишните седмични класации, че „Стани богат“ има много силен сезон, с добри играчи, които стигат до високи суми. Поредната състезателка, достигнала до въпрос за 10 000 лева е причина за високия рейтинг на предаването на 30 ноември, който го подрежда на седмо място в класацията – за отбелязване е, че това е преди всеки мач. Съответно най-гледаната новинарска емисия на бТВ също е на 30 ноември, като зрителите вероятно просто са останали пред телевизорите след „Стани богат“. С много висок рейтинг е и рубриката на бТВ „Защо, господин министър?“, в която е гостувал Атанас Пеканов.

В подреждането на предаванията в прайм тайм най-впечатляващ е ръстът на „Гласът на България“ с рейтинг, който е най-висок изобщо за сезона. Всички предавания се представят добре през седмицата, като се забелязва, че ръст имат вечерните предавания на бТВ – „Мен не ме мислете“ и „Фермата“, които са алтернатива на футбола. Вижда се и трайно намаление на интереса към „Голямото преследване“.

Рейтингите на световното по футбол с напредването на първенството стават все по-високи, като най-добре се представят разбира се мачовете с участието на Англия и Франция, както и общо срещите, излъчени през уикенда.