Седмица 48 – много и без футбол

Тенденцията за ръст е видима и при по-младите зрители 18-49 години

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 48 – много и без футбол

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 27 ноември – 3 декември показват доста добър ръст спрамoпредишната седмица и достигат нивата на пролетния сезон. Все пак стойностите са под миналогодишните, защото през 2022 година в същия период се провежда световното първенство по футбол и това неизбежно влияе на рейтингите положително. Тенденцията за ръст е видима и при по-младите зрители 18-49 години, но там миналогодишните резултати остават доста по-високи, защото световното по футбол е много по-силен стимул за гледане при тази целева група.

Топ програмите за седмицата също впечатляват с високите си рейтинги, което се обяснява с това, че много от топ предаванията в прайм тайма са излъчили финалните си епизоди. Това личи особено добре например при „Мастър шеф“, чийто последен епизод е гледан от много повече зрители отколкото през изминалата седмица. Лек ръст имат и предаванията, които традиционно са начело в класацията – „Гласът на България“ и „Игри на волята“. Те обаче не са увеличили зрителите си така много като кулинарното риалити по бТВ, което вероятно се дължи на факта, че доста зрители гледат „Мастър шеф“ отложено, но финала са проследили на живо.

Поглед само към предаванията в прайм тайма показва добрия край на сезона, който още не е приключил за всички предавания и сериали, но повечето имат в края си по-високи рейтинги, отколкото в началото, което доказва лоялността на публиката и големия интерес. Единственото изключение е последния брой на „Шоуто на Николаос Цитиридис“, което на финала си има лошия късмет да се падне на гърба на финала на „Игри на волята“ и затова резултатът му е по-нисък от средния за сезона.

Остава да приключи само „Гласът на България“, както и есенните сериали и след Нова година започва новата програмна схема за телевизиите, която за бТВ ще предложи видима промяна в най-гледаното време и може би промяна и в аудиторията.