Седмица 47 – сняг

Средноседмичните рейтинги на телевизиите у нас са под миналогодишните нива след известен период на паритет.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 47 – сняг

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги на телевизиите у нас са под миналогодишните нива след известен период на паритет. Същата тенденция се забелязва и за зрителите между 18 и 49 години, където тазгодишната гледаемост е под 2022 година, но последните седмици бележеха лек възходящ тренд, който сега прекъсва.

Основната причина е, че в същата седмица през миналата година започва световното първенство по футбол, което неизбежно вдига гледаемостта. От друга страна в съботата в седмицата 20-26 ноември наваля първия сняг, който прекъсна електрозахранването на много домакинства. Няма официална информация от пипълметричната система дали това е повлияло на данните и как.

В топ програмите се вижда, че например почти всички предавания, които се излъчват в събота или неделя имат по-ниски рейтинги, включително лидерът „Гласът на България“. Разликите не са големи, но може да се дължат и на проблемите с електроснабдяването.

На същата тема – снегопочистването и аварийните операции - са посветени и двете най-гледани публицистични предавания в прайм тайма. В „Защо, господин министър?“ гостува социалният министър Иванка Шалапатова, а в „На фокус с Лора Крумова“ отново темата за снега е в центъра на разговора след новините. Двете предавания са много нагоре в класацията.

Прави впечатление, че най-гледаният епизод на „Сделка или не“ има повече зрители от „Стани богат“. Успехът на формата се състои както в интересните участници, така и в по-високите суми, които се падат в последните епизоди.

При публицистичните предавания се вижда тенденция към повишаване на интереса и повечето отбелязват нива по-високи от тези в края на сезона. Това е любопитен феномен, имайки предвид че изборите минаха и в момента по-скоро се очаква да няма повишен интерес към този вид съдържание.