Седмица 45, отложено гледане и гости

Все по-висока телевизионна гледаемост с акцент върху новините. Къде и как се отразява отложеното гледане на телевизия и гостите в домакинствата.

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 45, отложено гледане и гости

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Телевизионната гледаемост върви към втори локдаун, поне така изглежда в седмицата между 2 и 8 ноември. Средноседмичните рейтинги достигат тези в края на пролетния локдаун и са като нивата в най-студените зимни месеци.

В средната гледаемост по часове се вижда ръст в абсолютно всички часови зони, като допреди седмица вечерният прайм тайм беше на и дори под миналогодишните нива. Единствено в ранните сутрешни часове има по-ниски рейтинги от тези през 2019, което е обяснимо с работата от вкъщи и дистанционното обучение на част от учениците.

Топ програмите са показателни за това какво вълнува хората в последната седмица – сред най-гледаните 25 предавания са централните новинарски емисии и на трите национални телевизии, заедно с няколко публицистични предавания.

Рейтингите, отчитани от ГАРБ, включват освен членовете на съответното домакинство, също така и техните гости. Извън гледането на телевизия в реално време се отчита и отложеното гледане. Тези два допълнителни фактора формират малка част от рейтингите, но е интересно да се проследи къде са най-видими.

Сред телевизионните канали най-високи са рейтингите за гости и отложено гледане в бТВ, макар че са само стотни от рейтинг точката. Нова има близки нива на отложено гледане, но доста по-малко принос на гостите в домакинството. По отношение на отложеното гледане за двете национални телевизии, вероятно една част от пропусналите някой риалити формат или сериал предпочитат да наваксат гледайки го онлайн, а не по телевизията.

Въпреки това се вижда, че именно риалити форматите са предаванията, които най-много се гледат отложено. Гостите гледат заедно с домакините както риалити формати, така и телевизионни игри, защото повечето подобни предавания са забавни и подходящи за неформална обстановка.

Най-често използват функцията за отложено гледане жените, градско население – главно в големите градове, в активна възраст между 25 и 44 години. Най-вероятно това са работещите майки, които не винаги имат възможност да гледат любимите си предавания в реално време.