Седмица 42 – надпреварата може да е лош избор

Най-гледаните програми са без изненади.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 42 – надпреварата може да е лош избор

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 17-23 октомври се повишават плавно, все още оставайки под миналата година, когато по това време важаха част от рестрикциите около пандемията.

Най-гледаните програми са без изненади, както за цялата следена телевизионна аудитория над 4 години, така и за 18-49 годишните. За всички зрители „Гласът на България“ е най-предпочитаното предаване, докато за 18-49 неизменно на първо място е „Игри на волята“. За широката аудитория на първите пет места са предавания на бТВ, докато за 18-49 има интерес и към предаванията в Нова телевизия и те заемат шест сред първите десет позиции. Като цяло топ предаванията са обичайния микс от развлекателни програми, сериали и новини, като с оглед политическата ситуация аналитичните предавания на трите национални телевизиии – включително „Панорама“ също влизат в топ предаванията.

Подреждането на програмите в най-гледаното време потвърждава стабилния интерес на зрителите към всички програми през новия сезон. „Звездите в нас“ не успява да се доближи до „Гласът на България“, но има своя стабилна аудитория. В това своеобразно надбягване на телевизиите за зрителския интерес с едни и същи типове предавания в едно и също време, вече се вижда губещият – „Голямото преследване“ по Нова телевизия. Ако след старта си то се движеше близо до конкурентния формат „Стани богат“ по бТВ, поне за зрителите между 18-49 години, тези 4+ по-бързо загубиха интерес, то през последната седмица разликите в средните рейтинги на двете предавания са видими и за по-тясната аудитория. Това показва, че в крайна сметка надпреварата не винаги е най-добрата стратегия.