Седмица 40 – „Фермата“ срещу „Игри на волята“

Средноседмичните рейтинги за периода  2- 8 октомври отбелязват ръст спрямо предходния период и тенденция за покачване на нивата, характерна за сезона.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 40 – „Фермата“ срещу „Игри на волята“

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 2- 8 октомври отбелязват ръст спрямо предходния период и тенденция за покачване на нивата, характерна за сезона. Макар и да са с незначително отстояние от миналогодишните по същото време, видима е закономерност за увеличение на гледаемостта с намаляването на светлите часове на деня и по-ниските температури.

Пролетният сезон тази година отбеляза значително по-добри резултати от предишниа в не малка част от времето, докато за есенния засега не се забелязва нищо подобно. Предстои да се види дали след смяната на времето и разгръщането на новите формати и сериали ще има подобна промяна и през есента.

Сред топ предаванията се вижда сближаване на рейтингите между „Фермата“ и „Игри на волята“, които вече се излъчват по едно и също време в двете най-големи телевизии. През изминалата седмица и за двете предавания най-гледаните епизоди са в четвъртък. бТВ премести турския сериал в по-късен час и през миналата седмица и това доведе до по-ниски рейтинги, но през тази се вижда, че аудиторията на турските сериали е свикнала с промяната и „Опасно изкушение“ се връща в челната петица с повишение в рейтинга. Погледнато общо за топ 25 програмите се вижда, че доста от тях имат намаление на рейтинга, за повечето незначително, но трябва да се отбележи спада в интереса към новините по Нова – централни и късни, доста голямата разлика при „Клетката“, като сериалът стартира с много добър интерес от страна на зрителите и може би този спад е временен.

Ръст има в рейтингите на Masterchef и новинарската емисия на бТВ в понеделник, като останалото новинарско или политическо съдържание през седмицата не се радва на чак толкова голям интерес.

Това личи и по графиката с публицистичните предавания, като и двете в прайм тайма на телевизиите – „На фокус“ и „Защо, господин министър?“ имат спад, независимо от актуалните теми, обсъждани с тях – по бТВ с енергийния министър Румен Радев, а по Нова телевизия с Николай Младенов по повод конфликна в Близкия изток. Предстоящите местни избори би трябвало да увеличат гледаемостта на публицистичното съдържание, но в динамична ситуация като в момента дори за това няма гаранции.