Седмица 39 – късният турски сериал

В първата половина на класацията с топ програми са на практика само нови предавания, сериали и новини.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 39 – късният турски сериал

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Рейтингите за периода 25 септември – 1 октомври са точно на нивата от миналата година и вече се забелязва устойчива тенденция, като от около месец насам нивата са стабилни и идентични. Това са данните за цялата ТВ аудитория над 4 години, като същата закономерност се забелязва и при групата зрители 18-49 години, но при тях средните рейтинги са под миналогодишните, макар и на идентични нива в последните четири седмици.

Тези стабилни средноседмични нива се дължат на успешния нов есенен сезон на телевизиите. В първата половина на класацията с топ програми са на практика само нови предавания, сериали и новини.

Голямата новина на седмицата е сериозната промяна в програмната схема, която прави бТВ, премествайки турския сериал от най-гледаното време след новините в по-късен вечерен час. Това веднага сваля чувствително рейтинга на сериала и макар той да остава в класацията с топ предавания, слиза чак на 12-то място след много дълъг период – не месеци, а години, в които неизменно стоеше в челната тройка или петица. На мястото на сериала бТВ излъчва „Фермата“ и това веднага личи по промяната в рейтингите на риалити формата, който се качва на четвърто място в класацията.

С приближаването на местните избори, протестите и многото икономически и политически новини, рейтингите на публицистичните предавания се увеличават, като двете най-гледани по бТВ и Нова – „Защо, господин министър?“ и „На фокус с Лора Крумова“ – излъчващи се непосредствено след новините, се позиционират сред най-гледаните предавания от седмицата. В следващите няколко седмици тази тенденция ще се запази.