Седмица 37 – голямото гледане се задава

Oтчетлив ръст от началото на лятото досега.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 37 – голямото гледане се задава

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичната гледаемост за периода 12-18 септември е малко под миналогодишната, но вече показва отчетлив ръст и е най-високата от началото на лятото досега. От тук нататък предстои все по-интересен сезон и съответно показателите за зрителски интерес само ще растат.

Най-гледаните предавания за цялата телевизионна аудитория са на бТВ – тук влизат „Гласът на България“, „Защо, господин министър“ – с високия рейтинг на новините, самите вечерни новини, по традиция турският сериал и „Фермата“. Както отбелязахме в анализа за старта на есенния сезон, зрителските навици са устойчиви и това е едно от обясненията, че в топ предаванията не влиза например „Мен не ме мислете“, независимо че се излъчва в същите часове като турския сериал.

Интересно и различно е подреждането на най-предпочитаните предавания за аудиторията между 18 и 49 години. Тук Нова телевизия е по-предпочитана, но „Гласът на България“ е на второ място и потвърждава популярността си за зрителитe от всички възрастови групи. На гърба му по Нова телевизия се излъчва „Звездите в нас“, но този конкурентен музикален формат засега не успява да привлече по-голяма аудитория. Фаворит в подреждането на предпочитаните предавания за зрители 18-49 години е „Игри на волята“ с доста по-висок рейтинг от второто след него предаване.

Поглед към прайм тайма през седмицата показва необичаен фаворит – най-силната вечер не е очаквано през уикенда, а е на 15-ти септември, след първия учебен ден, когато семействата са си били вкъщи и съответно – пред телевизора.

Засега в прайм тайма в неделната вечер печели „Гласът на България“ и решението на Нова телевизия да излъчва „Звездите в нас“ в неделя вместо в понеделник, когато през пролетния сезон се излъчваше „Като две капки вода“, не е доказало ефективността си. Второто подобно решение на Нова е да излъчат на гърба на „Стани богат“ предаването „Голямото преследване“, което е в същия жанр. Двете телевизионни състезания се борят за надмощие и в различните дни зриталите предпочитат ту едното, ту другото. Тук също предстои да се види дали ще има един победител за зрителското внимание.

Общият поглед към предаванията от новия сезон потвърждава възходящата тенденция и увеличение на рейтингите за повечето предавания. Имайки предвид хладното време и предстоящите избори, тенденцията ще се запази.