Седмица 36 – очакване и много БНТ

Средноседмичните рейтинги в периода 9-15 септември са на нива под миналогодишните

от Redlink
Седмица 36 – очакване и много БНТ

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги в периода 9-15 септември са на нива под миналогодишните, като това е напълно обяснимо в края на лятото, в последните почивни дни преди новата учебна година и – което е по-важно в случая – в навечерието на новия телевизионен сезон.

Сред най-гледаните предавания от зрителите над 4 години няма изненади, лидер са новинарските емисии на двете големи телевизии в понеделник вечерта, между тях е „Кой да знае?“ по бТВ. Както обикновено през лятото в класацията на топ програмите има доста новинарски емисии, филми през уикенда и дневните часове, което отразява летните навици за гледане на телевизия.

Различното в класацията е присъствието на доста предавания от програмата на БНТ. Обикновено националната телевизия трудно влиза сред топ 25 програмите и когато това се случва е около спортни събития или с новините си. Този път сред шестте предавания има голямо разнообразие.

Още по-интересно е, че шест предавания от програмата на БНТ влизат и в класацията за топ програмите на зрителите между 18 и 49 години. Тези млади и активни зрители са трудна аудитория, която гледа малко телевизия и интересът ѝ към БНТ е за отбелязване. Разбира се зад програмите има известна логика – две от тях са свързани с футбол, а три са в петъчната вечер, когато е излъчвана тържетвената заря-проверка за националния празник. Все пак разпределението на интереса на групата 18-49 години между трите национални телевизии в тази септемврийска седмица е любопитно.

Това е и последната есенна седмица без нови предавания, които веднага ще променят картината за всички целеви групи и ще повишат рейтингите да обичайните нива за седмиците с активно зрителско любопитство.