Седмица 36 – новият сезон започва спокойно

Седмицата отбеляза старта на повечето предавания и сериали през новия сезон.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 36 – новият сезон започва спокойно

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Седмицата между 5 и 11 септември отбеляза старта на повечето предавания и сериали през новия сезон, но средноседмичните рейтинги остават малко под миналогодишните. Интересът към новите предавания е налице, така че причината по-скоро е в по-умерената обща гледаемост, тъй като в седмицата имаше допълнителен почивен ден, а и това е последната ваканционна седмица преди тръгването на училище.

Сред телевизионните групи на пазара печелившата е тази на бТВ, където се вижда трайно задържане на по-високия зрителски интерес спрямо същия период на миналата година.

Сред топ предаванията за групата зрители над 4 години, тоест всички, водят новите предавания на бТВ „Гласът на България“ и „Фермата“. Сред новите предавания има видими разлики в предпочитанията на хората между 19 и 49 години, които са гледали най-много „Игри на волята“ и късния сериал „Братя“ – и двете по Нова телевизия.

В първата десятка на най-гледаните програми попадат и още нови заглавия като „Звездите в нас“, „С Рачков всичко е възможно“ и сериалът „Мен не ме мислете“. В часовете на „Стани богат“ стартира конкурентна телевизионна игра „Голямото преследване“ с водещ Ники Кънчев, но интересът към нея сред зрителите над 4 години не е особено голям и „Стани богат“ продължава да е по-предпочитания формат, докато зрителите 18-49 години са предпочели новото предаване.

За същата аудитория между 18 и 49 години, интересът към предаванията в прайм тайма – времето след новините – показва по-голямо предпочитание към Нова телевизия, освен в неделя, когато „Гласът на България“ е лидер. Сред всички зрители тенденцията е по-скоро обратната, както се вижда от топ програмите, бТВ има повече предпочитани заглавия.

Гледането на телевизия е до голяма степен въпрос на навик. Това от една страна гарантира интерес към любимите предавания на зрителите, от друга е предизвикателство за налагането на нови заглавия и формати. Всичко интересно предстои.