Седмица 35 – съботно-неделна надпревара

Започна новият, есенен телевизионен сезон.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 35 – съботно-неделна надпревара

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В края на седмицата между 29 август и 4 септември започна новият, есенен телевизионен сезон. Засега премиерните заглавия са само в почивните дни в края на седмицата, като това помага да се увеличат малко средноседмичните рейтинги над миналогодишните, но все още с не много над летните нива.

По-отчетливо тази тенденция се наблюдава в рейтингите по дни, където личи големия интерес на зрителите към края на седмицата.

През седмица 35 подреждането на топ програмите вече е много различно. За цялата телевизионна аудитория, измервана на база зрители над 4 години, на първите места са програми на бТВ, сред тях премиерите на „Гласът на България“ и „Фермата“. Интересът към вечерната програма през уикенда е повишил и рейтингите на новините, както и на предаването „Защо, господин министър?“ с гост Никола Стоянов – служебен министър на икономиката. За зрителите над 4 години остават малко по-надолу в класацията „Игри на волята“ и „На фокус: въпрос на парламент“ по Нова, които в предпочитанията за зрители 18-49 години са съответно на първо и трето място. Изглежда „Гласът на България“ е еднодначно предпочитано предаване без значение на каква възраст са зрителите – за 4+ то е лидер, за 18-49 на второ място.

След лятната ваканция и с наближаването на изборите, публицистичните предавания се завръщат и започват да повишават рейтингите си.

Сравнението на рейтингите и дяловете на премиерните предавания в съботния и неделния ден показват различните предпочитания на зрителите. Процентите дял зрители показват какъв процент от гледащите в момента телевизия са предпочели даденото предаване. В това отношение най-впечатляващи са резултатите на „Гласът на България“ за всички зрители с дял от 38,5% от аудиторията и на „Игри на волята“ за зрителите между 18 и 49 години, от които 37% са гледали предаването, а това е трудна за привличане аудитория.

Следващата седмица добавя много нови заглавия към премиерите и картината ще още по-интересна.