Седмица 35 – едно добро лято

Най-гледаните предавания потвърждават по-ниските летни рейтинги. Нито едно предаване няма двуцифрен рейтинг.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 35 – едно добро лято

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 26 август – 1 септември са на нивата от миналата година както за цялата телевизионна аудитория над 4 години, така и за тясната група зрители 18-49 години.

Лятото традиционно е период с намалена телевизионна гледаемост, но от тази гледна точка настоящото е добро лято, особено на фона на разликите през зимата и пролетта, когато в повечето седмици гледаемостта е видимо под миналогодишната.

Обяснението може да е в пълното със спортни събития лято – първо футбол, после олимпиада, което задържа хората пред екрана и създава известна инерция за гледане. Същевременно самите средни рейтинги не са високи и може би това е някакво ниво на гледаемост на лоялните зрители, което не да се променя драстично.

Най-гледаните предавания потвърждават по-ниските летни рейтинги. Нито едно предаване няма двуцифрен рейтинг, на първо място са две новинарски емисии на двете големи телевизии, като те не са в един и същи ден с някакво важно събитие, а са в неделя и сряда, респективно. Доста нагоре в класацията има две предавания, излъчени по БНТ – едното е също новинарска емисия, а другото е директното излъчване на Пирин фолк. Същите две предавания са и в класацията за 18-49 годишните, но рейтингът им е по-нисък, така че няма основание да се каже, че по-младите зрители имат голям интерес към Пирин фолк.

Останалите позиции в топ предаванията са предсказуеми и в тях влизат предавания в прайм тайма, някои от които са повторения, както и филмите през уикенда. Топ програмите се допълват от сериали и емисии новини късно вечер и през деня.

Интересен факт е, че докато при всички зрители над 4 години най-гледаните предавания не включват публицистика, то при тези 18-49 години има две такива предавания, които са сред най-гледаните 25 – това са „Темата на Нова“ и „Ничия земя“. Всъщност в „Темата на Нова“ е излъчвано повторение на темата от Великден за село Паркани, но позиционирането във времето на централните новини осигурява аудитория. „Ничия земя“ се излъчва непосредствено преди новините и се връща към тема от преди една година – дядо Петърко от Бърдарски геран и какво се случва с него в момента.