Седмица 33 – след спорта

Седмицата от 12 до 18 август е първата от доста време без големи спортни събития и средноседмичните рейтинги се връщат към обичайните летни нива.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 33 – след спорта

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Седмицата от 12 до 18 август е първата от доста време без големи спортни събития и средноседмичните рейтинги се връщат към обичайните летни нива. За всички зрители над 4 години няма разлика спрямо същия период на миналата година, но за по-тясната и по-малко гледаща телевизия група 18-49 години намалението в общите рейтинги е под миналогодишното и всъщност е втората най-ниска стойност за годината. Това е напълно нормално, лятото предлага по-добри забавления от телевизията.

Подреждането на топ програмите също е типично лятно. Макар нито едно предаване да не минава границата от 10 рейтинг точки – тоест 10% от аудиторията – то спрямо миналата седмица всички имат ръст – това е защото се качват нагоре в класация, в която вече нямат спортна конкуренция. Най-гледаните две новинарски емисии са в четвъртък по бТВ и Нова. Следват предавания и сериали в прайм тайма на двете големи телевизии, както и филмите от уикенда, насочени към по-широка семейна аудитория. Както е обичайно за лятото в класацията влизат и предавания от дневните часове, от една страна защото рейтингите на топ програмите са по-ниски, а от друга защото хората са отпуска и гледат телевизия и през деня малко повече от обичайното.

Българската национална телевизия, която излъчва спортното лятно съдържание, постепенно се връща към обичайните си средноседмични рейтинги, но засега резултатите са по-високи от миналогодишните, може би заради инерцията от последните месеци, а може би и заради съдържанието, което предлага в летните месеци.