Седмица 32 – завесата се вдига

Новите телевизионни сезони започват скоро

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 32 – завесата се вдига

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Периодът между 7 и 13 август не се отличава с нищо по отношение на средноседмични рейтинги, които остават на обичайните за лятото ниски нива.

Няма изненади и в класацията на най-гледаните предавания, където лидерите с малки изключения са все едни и същи всяка седмица – турският сериал и новините по бТВ и „Черешката на тортата“ и „Маскираният певец“ по Нова. Дори разликите в рейтингите между седмиците не са големи и не показват значими промени. Може би трябва да се отбележи, че в класацията успява да влезе предаване извън двете големи телевизии, при това дори не е футболен мач. Става въпрос за турски сериал по бТВ Лейди. Обяснението не е в големия зрителски интерес към точно това предаване, а по-скоро в ниските летни рейтинги, които позволяват сред първите 25 предавания да попаднат и такива, които не се отличават с голяма аудитория, но затова пък лоялна. На практика в класацията се виждат само две предавания с двуцифрен рейтинг.

С приближаването на септември двете големи телевизии изпращат съм пазара програмните си схеми, прогнозните рейтинги и цени за предстоящия есенен сезон. И двете телевизии са се постарали да привлекат зрители с любими формати, но с добавени нови лица и идеи, също и с неизлъчвани досега сериали.

бТВ влизат в новия телевизионен сезон без изненади в предаванията, но с доста промени в тях. Нови водещи и жури ще има във „Фермата“, „Мастър шеф“ и „Гласът на България“. Промени има и в други две от най-популярните предавания на бТВ, като прави впечатление, че активно се въвлича публиката – в „Стани богат“ ще има нови правила и детска седмица, а участието на деца обикновено е формула за успех, в шоуто на Николаос Цитиридис ще има зрители на сцената на шоуто, предстои да се види в каква роля.

Нова телевизия е вярна на традицията да подкрепя българското кино и ще предложи два нови български сериала – „Алея на славата“ и „Клетката“. Връщат се на екран и други популярни формати като „Игри на волята“, шоуто на Рачков и „Сделка или не“, както и сериалът All Inclusive.

Началото на новия сезон е в самото начало на септември, като първите предавания ще са в ефир още на трети, като всяка седмица ще добавя нови заглавия и класацията на топ предаванията ще е все по-интересна.