Седмица 32 – по-бързо, по-високо, по-силно

Средноседмичните телевизионни рейтинги за периода 5-11 август са по-високи от миналогодишните.

Текст: Елица Павлович, Петя Розева от Redlink
Седмица 32 – по-бързо, по-високо, по-силно

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните телевизионни рейтинги за периода 5-11 август са по-високи от миналогодишните и това е много приятна изненада, която има напълно обективно обяснение – олимпиадата. Неочаквано, но ефектът ѝ е дори по-голям от този на европейското първенство по футбол, което не успя да вдигне рейтингите чак толкова. Нещо повече – изминалата олимпийска седмица, толкова успешна за България, е първата през тази година, в която средните рейтинги са по-високи и за групата 18-49 години – една все по-малко гледаща телевизия и намаляваща демографски група.

По-бързо, по-високо, по-силно – заедно. Олимпийският девиз символично е отразен и в класацията на топ програмите, където девет от топ програмите са излъчвания от олимпиадата, а на първите две места са вдигането на тежести и художествената гимнастика – успешни, но и любими на българите спортни дисциплини. И двете са излъчени в петък привечер, в работен ден, но въпреки това са събрали много голяма аудитория. Другите най-гледани спортове са леката атлетика, таекуондото и бокса за мъже.

За аудиторията между 18 и 49 години и петте най-гледани предавания са олимпийски спортове.

Останалите топ програми са без големи изненади – новинарските емисии на двете големи телевизии и предавания и филми в прайм тайма.

Големият печеливш от излъчването на олимпиадата е БНТ. На графиката със седмичните резултати на националната телевизия личи, че интересът към олимпиадата е надминал този към европейското първенство по футбол. Вярно е, че футболът се излъчваше и по Нова телевизия и Диема, но въпреки това основният интерес традиционно е към мачовете по БНТ и е видно, че публиката на олимпиадата е повече. Разбира се тук фактор е и българското участие.

След всички спортни събития и в навечерието на поредните есенни избори започва телевизионното лято. Предстои да видим дали инерцията от добрата гледаемост ще повлияе на резултатите му.