Седмица 32 – Лиъм Нийсън спасява телевизията

В разгара на ваканционния сезон миналата година рейтингите в тази и следващата седмица са достигнали най-ниските си годишни нива.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 32 – Лиъм Нийсън спасява телевизията

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за седмицата 8-14 август са с летни нива, но малко над миналогодишните. В разгара на ваканционния сезон миналата година рейтингите в тази и следващата седмица са достигнали най-ниските си годишни нива, но в момента динамиката е малко по-оптимистична.

Причината се вижда в промените на средните рейтинги на двете най-големи ТВ групи, които това лято са доста стабилни, а в групата на Нова телевизия в последната седмица имат малък ръст. В групата на бТВ подобрението е по-видимо на годишна база – поглед към миналогодишните рейтинги показва, че нивата им са под тези от това лято и засега поне групата изглежда успява да задържи зрителското внимание на добро ниво.

При топ програмите има неочакван лидер. Тази седмица несменяемият турски сериал по бТВ е заместен от филма с Лиъм Нийсън „Закрилникът 2“. Прави впечатление, че рейтингът му е най-висок не само за цялата измервана аудитория 4+ години, но и за 18-49 годишните, които поначало имат по-различни интереси и класация с топ предавания, но тук Лиъм Нийсън изглежда е всеобщ любимец. Не може да се каже със сигурност дали интересът към този не нов и сравнително познат филм се дължи на знаменития актьор или по-скоро на лошото време през уикенда, задържало хората за дълго пред екраните. Други изненади в топ програмите няма.

Сравнението в среднодневните рейтинги за последните две седмици показва, че лошото време през уикенда е по-вероятната причина за висока гледаемост от конкретното съдържание на програмата или излъчваните филми. Все пак Лиъм Нийсън определено изглежда много добър избор и има два пъти по-високи рейтинги от „Годзила“ – излъчван по същото време, но по бТВ. Героят винаги помага – дори и за рейтингите.