Седмица 31 – промените бяха за кратко

Телевизионната аудитория се връща към ваканционното настроение

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 31 – промените бяха за кратко

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

След седмица с ръст над миналогодишния, седмицата от 1 до 7 август или 31-ва се връща на нивата под миналогодишните и средноседмичен рейтинг равен на този в първите седмици на юли. Очевидно засиленият интерес към новините и телевизията като цяло бързо отшумя и зрителите се връщат към ваканционното си настроение.

Тези девиации се виждат веднага в промените на най-гледаните предавания за зрителите 18-49 години. С най-голямо намаление на рейтингите са All inclusive, късните новинарски блокове и филмите през уикенда. При последните рейтингът зависи силно от самия филм, докато при новините просто намалява интереса, освен това през лятото хората са навън до по-късно и това обяснява например защо „Семейни войни“ имат по-нисък рейтинг.

В подреждането на най-предпочитани предавания за всички зрители 4+ няма изненади. За тази аудитория новините си остават доста гледани, заедно с вечерните сериали на бТВ. В тази класация може да се отбележи добрата позиция на „Оркестър без име“ – очевидно вечна класика на българското кино, излъчван в случая по БНТ. Сравнително по-ниско в класирането от обикновено е „Шоуто Николаос Цитиридис“, но то върви с повторения на стари предавания.

Поглед към публицистичните предавания показва, че интересът към тях не е намалял, независимо че някои от водещите са във ваканция, а други излъчват най-доброто от измивалия сезон. Лятото е неспокойно политически и икономически и онези, които разчитат на телевизията за новини и анализи не са престанали да следят какво се случва.